Brokolice má své zdravotní účinky. Tuto zeleninu jistě důvěrně znáte a pravděpodobně ji máte co týden na talíři. Pokud ne, určitě ji do jídelníčku zařaďte spolu s dalšími druhy zeleniny, ale i ovocem, masem a mléčnými výrobky. Pouze tak lze dosáhnout pestrý, čerstvý a vydatný jídelníček, který je nezbytný pro celkové zdraví i pro to sexuální.
Pokud se zelenině vyhýbáte (což je častý nešvar českých strávníků, obzvlášť mužů), začněte ji konzumovat. Obsahuje hlavně vitamíny, minerály, vlákninu a důležité antioxidanty. Ty se v mase vyskytují v malém množství a převážně masitá strava nepokryje přísné požadavky vašeho organismu. Antioxidanty včetně těch v brokolici tlumí tělesné záněty, pomáhají chránit buňky a podporovat jejich množení. Ocení je tak i vaše spermie.
Sepsali jsme všechny potvrzené zdravotní účinky brokolice i brokolicového extraktu. Takže, už víte, jakou přílohu si dnes dáte k večeři? 🙂
Zdravotní účinky brokolice
Pod prokliky najdete odkazy na výsledky vědeckých studií ze směrodatných zdrojů.
Zpomaluje stárnutí
Stárnutí urychluje oxidační stres, kterému jsme denně vystavení. Antioxidanty oxidační stres tlumí a zpomalují stárnutí. Proto je důležité mít v jídelníčku vždy dostatek zdrojů antioxidantů.
Věk samozřejmě nelze nijak zpomalit ani zastavit, proto se musíme snažit své stárnutí neurychlovat a nechat životu přirozený průběh. Mezi základní faktory patří právě správně zvolený jídelníček. Zdravá strava zpomaluje rozvoj nemocí, které se objevují věkem a zhoršují se kvůli nezdravému jídelníčku. V brokolici tomuto zlepšení přispívá sloučenina sulforafan.
Snižuje zánětlivé procesy a chrání před nimi
Současná populace trpí častými záněty. Právě zelenina včetně brokolice a ovoce dovedou nebezpečné záněty přirozeně tlumit. Látky, které před záněty chrání, se doporučuje konzumovat z co nejvíce zdrojů, a tedy z různých druhů zeleniny a ovoce. Tehdy mají tzv. synergický efekt, co znamená, že vzájemně posilňují svůj účinek na tlumení zánětu.
Studie na zvířatech tento synergický účinek dávno potvrdila. Na lidech proběhla menší studie, konkrétně na kuřácích, kteří mají zvýšené hladiny zánětlivých ukazatelů. Díky konzumaci brokolice své záněty významně snížili.
Podporuje zdraví srdce
Brokolice pomáhá snižovat hladiny škodlivého LDL cholesterolu, a zároveň zvyšuje hladinu prospěšného HDL cholesterolu. Ve studii byl účastníkům podáván práškový extrakt z brokolice.
Jiné výzkumy naznačují, že konkrétní antioxidanty v brokolici významně snižují riziko srdečního infarktu. Studie na myších dokázala ochranu srdečné tkáně a prevenci před buněčnou smrtí, která jinak vede k zástavě srdce.
Jak již víme, zdravé srdce a průchozí cévy jsou nezbytné pro pevnou a spolehlivou erekci. Chraňte proto jejich zdraví, abyste měl vždy jistotu silné erekce.
Posilňuje imunitní systém
Aby obranyschopnost fungovala správně, potřebuje mnohé živiny v optimálním množství. Důležitý je zde vitamín C, kterého 100 g syrové brokolice obsahuje až 135% denní doporučené dávky. Denní spotřebu tak doplníte pouhým kouskem brokolice.
Doporučené množství Céčka za den je 100 až 200 miligramů. Chrání organismus před infekcemi. Lidé ho často hledají v citronech a kyselém ovoci, každopádně brokolice je významným a chuťově mnohdy lepším zdrojem.
Udržuje mozkové funkce a podporuje paměť
Látky v brokolici zpomalují slábnutí mozkových funkcí, podporují jeho funkce a regenerují poškozené nervové tkáně.
Podle studie již jedna porce brokolice nebo jiné podobné zeleniny za den pomáhá tlumit úpadek mozkových funkcí způsobených věkem. Důležitá je ale pravidelná konzumace.
Studie na potkanech dokázala, že myši, které prožily poranění mozku a stavy podobné mozkové mrtvici snížily díky sulforafanu z brokolice záněty nervové tkáně spojené s hojením.
Má vysoký obsah prospěšných antioxidantů chránících buňky
Antioxidanty v brokolici jsou její hlavní předností. Antioxidanty totiž opravují poškozené buňky, díky čemu tlumí záněty (u muže třeba zánět prostaty nebo močových cest). Neléčený zánět přerůstá do chronických nemocí a trvalého poškození postiženého orgánu či tkáně.
Jedení brokolice v těle produkuje prospěšný antioxidant – fytochemikálii sulforafan. Ten pomáhá snížit nebezpečné hladiny krevního cukru a cholesterolu, zmírňuje oxidační stres (který poškozuje buňky) a chrání organismus před rozvojem chronických onemocnění.
Brokolice je výborná pro zdraví a kondici očí díky antioxidantům luteinu a zeaxanthinu.
Vydatný zdroj prospěšných látek
Brokolici lze označit za superpotravinu. Superpotraviny jsou ty, které mají na jednotku hmotnosti mnohem vyšší obsah prospěšných látek než jiné potraviny. Brokolice je velice vydatným zdrojem živin, a naopak má velice málo kalorií, díky čemu z brokolice určitě nepřiberete.
Látka: | Množství ve 100 g syrové brokolice (DDD – denní doporučená dávka) |
Energie | 38 kilokalorií |
Sacharidy | 6 g |
Bílkoviny | 2,6 g |
Tuky | 0,3 g |
Vláknina | 2,4 g |
Vitamín A | 11% DDD |
Vitamín C | 135% DDD |
Vitamín B9 (folát) | 14% DDD |
Vitamín K | 116% DDD |
Draslík | 8% DDD |
Fosfor | 6% DDD |
Selen | 3% DDD |
Tabulka nutriční složek v brokolici.
Brokolici konzumujte klidně syrovou a vařte pouze do doby, než zkřehne. Nerozvařujte ji, protože dlouhý var zničí prospěšné látky. Nejvhodnější je úprava na páře, vaření, ale nejvyšší obsah látek zachová krátké orestování na pánvi tak, jak to dělají asijští kuchaři. Dlouhý var ubere vitamíny a bílkoviny.
Možná ochrana před rakovinou
Zmíněné antioxidanty omezují poškození buněk způsobené dlouhodobými nemocemi. Častá a co nejpestřejší konzumace zeleniny včetně brokolice částečně chrání před rakovinou prostaty, močového měchýře, ledvin, tlustého střeva, žaludku a prsou.
Upozorňujeme ale, že brokolice ani jiná zelenina nevyléčí již existující rakovinu. Nejde o lék, ale obyčejnou potravinu. Pestrá strava s množstvím zeleniny má ale smysl vždy.
Chrání pokožku před spálením od slunce
Vystavování se slunečnímu záření bez ochrany zvyšuje riziko vzniku rakoviny kůže. Prospěšné látky v brokolici chrání kůži před poškozením UV paprsky. Samozřejmě konzumace brokolice nenahradí opalovací krém, ale pomůže vnitřně posilnit pokožku a pomoct jí odolávat paprskům déle.
Zároveň urychluje hojení a regeneraci již existujícího spálení. Studie probíhaly na myších, u kterých se dokázalo, že užívání brokolicového extraktu významně zpomalilo růst a šíření nádorů kůže způsobených UV zářením.
Podobné výsledky dosáhly i menší studie na lidech. Před sluncem se ale vždy řádně chraňte ve stínu nebo silným opalovacím prostředkem.
Antioxidanty s vlákninou udržují v normě krevní cukr
Brokolice a méně sladké druhy zeleniny jsou velmi vhodné pro diabetiky. Doporučují se také brokolicové klíčky. Studie probíhala na potkanech a zjistila, že potkany s diabetem, kterým do stravy přidávali brokolicový extrakt, měli výrazně nižší hladinu krevního cukru. Studie na lidech s diabetem měla podobné výsledky pouze s rozdílem, že po dobu 1 měsíce konzumovali brokolicové klíčky.
Pro diabetiky je prospěšná i vláknina, protože dostatek vlákniny ve stravě udržuje nižší hladiny krevního cukru.
Udržuje zdravé trávení
Brokolice jako zdroj vlákniny a antioxidantů udržuje bezproblémovou funkci střev a vyprazdňování. Udržuje činnost střevního mikrobiomu v normálu.
Podle studie na myších brokolice pomohla snížit záněty trávící soustavy a zvýšit množství prospěšných bakterií v tlustém střevě. Studie na lidech doložila, že lidé s dostatkem brokolice mají lepší a pravidelnější stolici. Doloženy byly i důkazy, že brokolice díky sulforafanu chrání před rakovinou ústní dutiny, takže jí konzumujte hlavně pokud jste kuřák.
Udržuje zdraví a pevnost kostí a kloubů
Pro kosti je důležitý vápník a vitamín K, A, C, fosfor a zinek. Brokolice udržuje kosti a klouby pevné a zdravé. Opět zmíníme sulforafan, který podle studií ve zkumavkách chrání klouby před osteoartrózou (ubývání kloubní hmoty a poškození kloubu).
Udržuje zdraví a pevnost zubů
Živiny z brokolice vyživují zuby a chrání je před kažením. Roli zde hrají vitamín C a vápník. Brokolice může fungovat jako prevence před parodontitidou (onemocnění závěsného aparátu zubu, kvůli kterému zuby vypadávají).
U žen podporuje bezproblémové těhotenství
Těhotná, ale i kojící žena má mnohem vyšší spotřebu živin a životně důležitých látek. V těhotenství je velice důležitý i dostatek vitamínu B9 (folátu nebo kyseliny listové). B9 je nezbytný pro správný vývoj dítěte, zejména pro mozek a míchu. Častá konzumace brokolice a podobné zeleniny může zvýšit šance na bezproblémové těhotenství.
Jak vybrat kvalitní brokolici a jak ji konzumovat pro maximální zdravotní účinek?
V obchodech i na tržnici vybírejte sytě zelené, pevné kusy bez zjevných promáčklin a poškození. Pozor na plísně, kterými jsou často pokryté růžičky balených supermarketových brokolic. Nekupujte zažloutlé ani vyschlé kusy, všímejte si, zda nejsou některé části rozmočené, a tedy shnilé. Čerstvá mladá brokolice má pevný a pružný, křehký košťál, který není dřevnatý ani nažloutlý.
Po nákupu brokolici určitě nemyjte. Omyjte ji až těsně před zpracováním, jinak by vám shnila. Brokolici lze skladovat v lednici, ale doporučujeme sníst ji co nejdříve od nákupu.
Brokolice je zelenina, a tedy rostlinná potravina, na kterou může mít někdo ojediněle alergii. Pokud tomu tak je u vás, brokolici nekonzumujte a jezte třeba květák s podobnými vlastnostmi i účinky. Sledujte si, zda se u vás po konzumaci neprojeví svědění v ústech a krku, kopřivka na kůži nebo problém s dýcháním.
Alergii mohou vyvolat i látky, kterými je brokolice hnojena a ošetřena. Vyzkoušejte koupit brokolici z farmy v BIO kvalitě nebo si vypěstujte vlastní.
Účinky brokolice: Často kladené otázky FAQ
DÁLE ČTĚTE: Extrakt z hroznových jader: Potvrzené účinky na sexuální zdraví (erekce, prokrvení, tlumení zánětů).