Amniocentéza: Důvody, průběh a rizika odběru plodové vody

Amniocentéza je předporodní (prenatální) odběr a vyšetření plodové vody, kterého účelem je diagnóza různých genetických poruch plodu. Pokud by zůstaly neodhaleny, dítěti mohou hrozit různé zdravotní komplikace v dětství i v pozdějším věku.

Při amniocentéze lékař získává malé množství plodové vody pomocí tenké jehly. Poté vzorek odešle do laboratoře na podrobnější mikroskopický rozbor.

V článku vysvětluji, jak se amniocentéza provádí, pro koho je odběr plodové vody vhodný, co ve vzorku lékař zkoumá a jaká rizika může představovat.

Hned na začátku doporučuji poslechnout všechna doporučení vašeho lékaře předporodní péče. Pokud tvrdí, že je amniocentéza nezbytná, je vždy rozumné tato doporučení respektovat.

amniocentéza

 

Co přesně je amniocentéza?

Amniocentéza je předporodní odběr plodové vody pro zjištění různých rizik, které mohou potenciálně ohrozit zdraví plodu. Plodová voda se odebírá obvykle ve druhém až třetím trimestru, kdy je již plod poměrně velký.

Plodová voda je velmi důležitá. Obklopuje plod a chrání jej před nárazy a prudkými pohyby. Obsahuje také buňky plodu s genetickou informací, ze které lze vyčíst různá rizika ohrožující plod.

Ze vzorku plodové vody lze vyčíst různé chromozomální poruchy, které by později bránily správnému vývoji nebo různé vrozené genetické stavy.

Lékař při amniocentéze zavede tenkou jehlu přes břicho až do dělohy a odebere malé množství plodové vody (lékařsky amniová nebo-li amniotická tekutina).

 

Která těhotná by měla podstoupit amniocentézu?

Lékař vám může doporučovat podstoupit amniocentézu, pokud:

  • se na ultrazvukovém vyšetření objeví abnormality plodu,
  • se na předporodním screeningovém testu objeví chromozomální porucha,
  • se u matky, otce nebo jiných členů rodiny objevují nějaké genetické poruchy,
  • je matka starší 35 let a těhotenství může být rizikové.

PAMATUJTE, že lékaři doporučují otěhotnět a porodit mezi 20 až 30 lety. Poté již hrozí různé těhotenské i pozdější zdravotní komplikace.

Ženy starší 35 let mají navíc zvýšené riziko porodit dítě s chromozomální poruchou. Ta již ovlivňuje celý další život dítěte.

 

Kdy se amniocentéza provádí?

Lékař doporučí odběr plodové vody mezi 12. až 20. týdnem těhotenství (typicky v 16. týdnu) a tedy ve druhém trimestru. Amniocentéza v raném těhotenství může být riziková a může být dokonce příčinou potratu.

V některých případech lékař doporučí amniocentézu až později po 2. trimestru. Potřebná může být pro kontrolu vývoje plic plodu nebo v rámci léčby polyhydramnionu a tedy odsátí zvýšeného objemu plodové vody.

O tom, zda amniocentézu podstoupíte, si vždy rozhodnete jako matka sama. Důrazně vám ale doporučuji řídit se hlavně názorem a doporučením lékaře. Ten posoudí všechny přínosy a rizika a podrobně vám vysvětlí, proč je pro vás amniocentéza důležitá, ne-li zcela nezbytná.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT: Délka těhotenství týden po týdnu. Jak bude probíhat a jak dítě poroste?

délka těhotenství

 

Co všechno se na amniocentéze vyšetřuje?

Pomocí amniocentézy lze zjistit různé chromozomální, genetické a vrozené poruchy. Mezi ně mimo jiné patří:

Defekty neurální trubice: Typicky nesprávné uzavření páteře a míchy (rozštěp páteře – spina bifida) nebo porucha vývoje lebky a mozkové tkáně (anencefalie).
Downův syndrom: Genetická porucha vyvolaná přítomností nadbytečného chromozomu, která způsobuje mentální postižení a typické fyzické i duševní rysy.
Tayova-Sachsova choroba: Dědičné onemocnění způsobující postupnou degeneraci nervových buněk v mozku a míše. Vede k vážným neurologickým problémům až předčasnému úmrtí.
Vývoj plic: Kontrola vývoje plic je důležitá, pokud je nezbytné předčasné vyvolání porodu.

Amniocentéza se doporučuje také v rámci diagnostiky a léčby polyhydramnionu. To je nadbytečný objem plodové vody, kterou lékař odčerpá právě pomocí amniocentézy.

 

Příprava na amniocentézu

I zde doporučuji poslouchat lékaře. Dá vám všechny pokyny, co přesně máte dělat hodiny nebo až několik dnů před odběrem plodové vody.

Co se týče stravy, žádné obecné omezení prakticky neexistuje. Lékaře ale informujte o všech lécích nebo doplňcích stravy, které možná užíváte. Může vám doporučit na nějaký čas je vysadit.

Neexistují ani omezení pohybových aktivit. Pravděpodobně se nebudete muset vzdát oblíbeného sportu ani aktivit, pokud je fyzicky zvládáte normálně.

 

Možná zdravotní rizika amniocentézy

Amniocentéza by pro vás měla být bezpečná. Určitá rizika sice jsou vzácná, ale existují, protože se jedná o invazivní zákrok a tedy o průnik do těla.

Mezi možná rizika patří:

Někteří lidé se na internetu ptají, zda amniocentéza nemůže způsobit autismus. Neexistují ale žádné studie, které by spojovaly amniocentézu s jakýmikoliv poruchami autistického spektra.

 

Stojí vůbec amniocentéza za to riziko, když má tolik možných negativních důsledků?

Dovolím si tvrdit, že pokud vám lékař odběr plodové vody doporučí, jednoznačně identifikoval nějaké riziko a amniocentéza tedy má smysl. Rozhodnutí je ale vždy pouze na vás a zákrok můžete odmítnout. Určité riziko vedlejších účinků existuje.

Amniocentéza tedy za to riziko stojí, protože:

  • díky ní odhalíte všechny případné poruchy plodu a lékař je může začít rychleji léčit,
  • můžete podle zjištěných problémů naplánovat své budoucí mateřství a speciální potřeby dítěte,
  • se můžete včas připravit na nezbytné změny životního stylu nebo vybavení domácnosti,
  • se můžete obeznámit s různými podpůrnými skupinami.

 

Průběh amniocentézy

Celá amniocentéza by neměla trvat déle než 30 minut, přičemž samotná přítomnost jehly v matčině děloze nepřesáhne 2 minuty. Odběr může být mírně nepříjemný, protože bodnutí jehly ucítíte. Objevit se mohou i křeče podobné těm menstruačním, které mohou trvat až několik hodin.

Přesnost amniocentézy je velmi vysoká a abnormality dovede odhalit až z 99 %. Již ale nedovede posoudit jejich závažnost.

Lékař nejdříve celé břicho důkladně dezinfikuje, aby zahubil všechny bakterie.

Následně břicho potře speciálním ultrazvukovým gelem pro zlepšení přenosu zvukových vln. Díky gelu získá ostřejší a kvalitnější obraz.

Dále břicho prozkoumá ultrazvukovou sondou, aby zjistil přesnou polohu plodu a případné abnormality. Obraz se přenáší na monitor počítače.

Přes břicho zavede tenkou jehlu až do dělohy, konkrétně do plodového vaku, ale co nejdál od plodu. Odebere malé množství plodové vody a následně jehlu vyjme z břišní dutiny. Matčin organismus si odebrané množství znovu vyrobí a doplní.

Lékař plod kontroluje během celého zákroku amniocentézy a zkoumá, zda odběr nijak neovlivnil jeho pohyby ani srdeční tep.

Získaný vzorek lékař odesílá do laboratoře, kde laborant oddělí buňky plodu od plodové vody. Buňky nechá několik dnů růst (tzv. kultivovat) a poté je analyzuje. Výsledky testů plodové vody by měly být známé do 2 týdnů, ale vždy záleží na konkrétním pracovišti a na konkrétních testech, které musí laboratoř vykonat.

VIDEO (YouTube, anglicky): Průběh amniocentézy

 

Jak chápat výsledky amniocentézy?

Amniocentéza může dokázat přítomnost určitých specifických zdravotních stavů, neřekne ale nic o jejich závažnosti. Lékaři pomůže „pouze“ zjistit, že něco je v nepořádku. Další péči obvykle přebírá neonatolog.

Ten bude rovněž rozhodovat o další léčbě, užívání léků nebo operaci.

 

Jak o sebe pečovat po amniocentéze?

Jelikož je odběr vzorku plodové vody rychlý zákrok, těhotná po něm obvykle odchází domů.

Určitě se ale vyhněte namáhavé fyzické aktivitě, ležte, relaxujte a odpočívejte. Zcela nevhodný je také sex.

Do dvou dnů byste měla být připravená vrátit se ke svým běžným činnostem.

Na lékaře se ale opět obraťte, pokud se u vás po amniocentéze objeví:

  • horečka a příznaky podobné nachlazení (projevy infekce),
  • vaginální krvácení,
  • podezřelý vaginální výtok,
  • únik plodové vody,
  • středně až výrazně silná bolest břicha,
  • otok, zarudnutí a podráždění v místě odběru vzorku.

JE DOBRÉ VĚDĚT: Sex v těhotenství si žádá 7 bezpečných poloh.

 

Amniocentéza a často kladené otázky FAQ

Co je to amniocentéza?
Amniocentéza je prenatální odběr plodové vody pro vyšetření genetických a chromozomálních vad plodu.

Obvykle se provádí ve druhém až třetím trimestru těhotenství.

Kdo potřebuje amniocentézu?
Amniocentéza bývá doporučena ženám, které již někdy dítě s genetickou poruchou porodily, mají genetické poruchy v rodinné anamnéze nebo jsou starší 35 let.
Jak se amniocentéza provádí?
Celý odběr plodové vody nezabere půl hodiny, přičemž jehla bude do břicha zavedená maximálně 2 minuty.
Jak přesná je amniocentéza?
Amniocentéza nabízí až 99% úspěšnost odhalení případných poruch plodu.
Mohou být výsledky amniocentézy chybné?
Úspěšnost je až 99 %. Amniocentéza ale netestuje každý možný stav, takže plod může některý ohrožovat i pokud amniocentéza vyjde jako negativní a tedy bez nálezu.
Je amniocentéza bolestivá?
Může být mírně nepříjemná a bolestivá, protože jde o invazivní zásah do dělohy těhotné ženy.
Jaká jsou možná rizika amniocentézy?
Existuje velmi malé riziko zranění, infekcí, ale také předčasného porodu nebo potratu.
Může amniocentéza detekovat autismus?
Ano, amniocentéza dovede identifikovat jakékoliv abnormality a poruchy, které by mohly vést až k rozvoji autismu.
Může amniocentéza určit pohlaví plodu?
Amniocentéza sice neslouží primárně pro zjištění pohlaví plodu, nicméně určit jej dovede.

Plodová voda se odebírá hlavně pro zjištění nebo vyloučení dědičných poruch.

Co znamená, že amniocentéza je pozitivní?
Pozitivní amniocentéza znamená, že plod má nějaký genetický problém.

Pokud by byla negativní, znamená to, že se lékaři nepovedlo najít abnormalitu, kvůli které plodovou vodu odebíral a testoval.

Existuje porucha, kterou amniocentéza nezjistí?
Amniocentéza zkoumá možné genetické a chromozomální vady.

Třeba žloutenka ale není genetická vada, takže ji amniocentéza neodhalí. Zároveň neodhalí vady, které se rozvinuly až po 16. týdnu těhotenství.

Bude se plod po amniocentéze méně hýbat?
Statistiky doložily, že 24 až 48 hodin po amniocentéze bylo pozorováno méně dýchacích pohybů u plodu.
Kdy už je na amniocentézu příliš pozdě?
Většina odběrů plodové vody se provádí mezi 15. až 20. týdnem těhotenství. Dřívější testování představuje více rizik.

V některých případech lékaři provádí amniocentézu i později, je to ale spíše výjimečné.

Existuje nějaká alternativa amniocentézy?
Alternativou amniocentézy může být odběr choriových klků (lékařsky biopsie choria), které se nacházejí na povrchu placenty a během těhotenství prorůstají do děložní sliznice (endometria). Toto vyšetření lze podstoupit dříve než amniocentézu.
Proč některé ženy amniocentézu odmítají?
Některé ženy vědí, že kvůli amniocentéze existuje nízké riziko potratu. Odmítají ji ze strachu, aby nepřišly o své dítě.

Jiným ženám v tom může bránit třeba jejich víra a náboženství.

Ve kterých krajinách je amniocentéza zakázaná?
Částečně nebo úplně je amniocentéza zakázaná v Číně a Indii.

 

Co jsme zjistili o amniocentéze?

Lékař doporučuje a provádí amniocentézu z různých důvodů, když se domnívá, že možné přínosy odběru plodové vody převažují možná rizika. Právě díky amniocentéze lze získat podrobné informace o vývoji a zdraví plodu.

Zákrok trvá zhruba půl hodiny a těhotná po něm odchází domů. Po zhruba dvou dnech se může vrátit ke svým běžným aktivitám. Výsledky testování by měly být dostupné do 2 týdnů.

O tom, zda amniocentézu podstoupíte, rozhodujete pouze vy sama. Důrazně ale doporučuji poslechnout doporučení lékaře, protože mnohé možné vrozené vady a anomálie plodu dovede odhalit pouze amniocentéza. Bezdůvodně vám ji žádný lékař nikdy nedoporučí.

Máte vlastní zkušenost s amniocentézou? Proč vám ji lékař doporučil, co nakonec zjistil a jak se vám vede s děťátkem dnes?

Na vaše zkušenosti jsme v redakci Erekce.cz zvědaví i s ostatními čtenářkami. Napište nám do komentáře pod článkem a rozjeďme diskusi, prosím 🙂 Přeji vám pevné zdraví a úspěšné těhotenství bez potřeby amniocentézy.

 

Další články o přípravě a průběhu těhotenství

Preejakulát (kapičky lásky): Jaký má význam a lze z něj otěhotnět?
Otěhotním, pokud se ejakulát pouze otře o vagínu? Jaká je šance?
Jak dlouho trvá otěhotnění po sexu? Dá se podpořit? Jak poznám, že jsem těhotná?
Progesteron potřebujete pro otěhotnění i porod. Jaké jsou příznaky nedostatku a jak jej zvýšit?
Otěhotnění po potratu: Jaká je šance a je takové těhotenství bezpečné?

 

Leave a Reply