Syndrom mizejícího dvojčete končí potratem 1 z plodů

Syndrom mizejícího dvojčete způsobuje potrat u těhotných žen, které čekají víc než 1 dítě. Kvůli syndromu se ale nakonec narodí o jedno dítě méně, než se čekalo.

K syndromu mizejícího dvojčete dochází, když se jedno ze dvou nebo více embryí, které byly původně detekovány ultrazvukem, přestane vyvíjet.

Syndrom mizejícího dvojčete aktuálně nelze léčit ani mu nijak cíleně zabránit v rámci prevence. Postižené matce se dále dostane lékařské i duševní pomoci. Vhodná péče je nezbytná, aby aspoň druhé těhotenství skončilo úspěšným porodem zdravého dítěte.

Je nutné připravit se i na možné deprese a pocity silného neštěstí. Tyto emoce jsou zcela normální u každé ženy, která se těšila na vícerčata, ale nakonec se jim všechna bohužel nenarodila.

syndrom mizejícího dvojčete

VÍTE, ŽE k podrobnějšímu studiu a popsání syndromu mizejícího dvojčete došlo až v roce 1945, kdy si německý gynekolog a porodník Dr. Walter Stoeckel poprvé všiml, že z očekávaných vícerčat jedno chybí?

 

Co přesně je syndrom mizejícího dvojčete?

Syndrom mizejícího dvojčete je typ potratu, ke kterému dochází při vícečetných těhotenstvích a tedy těch, kdy žena očekává dvojčata nebo vícerčata.

Žena nejprve normálně otěhotní a lékař těhotenství potvrdí na ultrazvuku. Do té doby se vše jeví normálně a bez problémů. Obvykle nic nenasvědčuje tomu, že by mohly vzniknout jakékoliv těhotenské komplikace.

Následně se ale jedno embryo přestane vyvíjet a embryonální tkáň, která po něm zůstane, se vstřebá zpátky do matčina organismu a dokonce i do zárodku embrya, které přežilo. Postižené embryo respektive dvojče tak doslova „zmizí“. Od tohoto jevu je odvozen také název poruchy. Anglicky mluvíme o the vanishing twin syndrome.

Toto zpětné vstřebání embryonální tkáně je obvykle zcela neškodné a neohrožuje zdraví matky ani zbylých plodů.

Kvůli syndromu mizejícího dvojčete se z těhotenství s dvojčaty, trojčaty nebo vícerčaty stává těhotenství bez toho jednoho „zmizelého“ plodu.

 

Jak častý je syndrom mizejícího dvojčete?

jak častý je syndrom mizejícího dvojčete?

Odhadem až 36 % vícečetných in-vitro fertilizací končí s diagnózou syndromu mizejícího dvojčete

Je velmi náročné až nereálné sečíst, jak častý syndrom mizejícího dvojčete je. Mnohé ženy o embryo přijdou ještě před svým prvním ultrazvukem, který by jej potvrdil. Většina postižených si tuto anomálii ani neuvědomí. To je samozřejmě dobré hlavně pro ně, protože se tak nebudou trápit, že vlastně potratily.

Syndrom mizejícího dvojčete tak odhalí ženy, které se na ultrazvukové vyšetření vydaly včas. Až podle něj je lékař může informovat, že původně přítomné embryo se již v děloze nenachází respektive se v ní nevyvíjí.

Syndrom je poměrně častý u žen, které podstoupily asistované otěhotnění pomocí mimotělního oplodnění (lidově ve zkumavcein vitroIVF z anglického in vitro fertilization). Tyto ženy obvykle podstupují ultrazvukové vyšetření dříve a to již zhruba v 6. týdnu těhotenství. Až 36 % mimotělních oplodnění, přičemž žena čeká vícerčata, končí s diagnózou syndrom mizejícího dvojčete.

Odborníci upozorňují, že míra výskytu syndromu mizejícího dvojčete může postupně narůstat. Roste totiž i míra asistovaných reprodukcí a vícečetných těhotenství, které riziko syndromu zvyšují. Během IVF mohou lékaři přenést do dělohy víc než jedno oplodněné vajíčko, přičemž jedno nebo více z nich často nepřežije.

Podle dostupných statistik je syndrom nejčastější u žen, které otěhotněly až po 30. roce. Pamatujte, že ideální a nejbezpečnější věk ženy pro otěhotnění je mezi koncem jejich 20 až koncem 30 let. Čím starší žena je, tím větší těhotenské komplikace jí hrozí a to včetně samovolných potratů.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT: Mimoděložní těhotenství: Narodí se vám zdravé dítě nebo ne?

mimoděložní těhotenství

 

Příznaky syndromu mizejícího dvojčete

Upozorňuji, že mnohé ženy si syndromu mizejícího dvojčete nemusí vůbec všimnout. Příznaky jsou totiž velmi podobné normálním příznakům běžného těhotenství v prvním trimestru.

Pokud čekáte dvojčata nebo trojčata, potrat kvůli syndromu již je možný aniž byste o tom věděla. Mezi typické příznaky patří:

  • výrazné křeče v děloze,
  • bolesti břicha a v oblasti pánve,
  • slabé krvácení nebo špinění,
  • bolesti zad.

K lékaři předporodní péče je vhodné zajít, pokud si všimnete jakýchkoliv podezřelých bolestí, nadměrných křečí nebo abnormálního vaginálního krvácení.

MĚJTE PŘEHLED: Příznaky těhotenství: Kdy se objeví, na co čekat a kdy si udělat těhotenský test?

příznaky těhotenství

 

Příčiny syndromu mizejícího dvojčete

Příčinou syndromu mizejícího dvojčete jsou poruchy DNA u postiženého plodu. Nelze tedy mluvit o vrozené poruše, ale spíše o poruše, která se rozvinula během časného vývinu embrya. Není obvyklé, že by se tyto problémy objevily až v pozdním těhotenství, ale možné to pořád je.

Tyto genetické chyby nedovolují embryu plně se vyvinout. Zároveň je nelze nijak kontrolovat, regulovat ani jim zabránit. Tyto chyby jsou často přítomné již při početí, a tedy již při oplodnění vajíčka spermií.

Lékaři někdy mluví i o „intenzivní fetální soutěži“ o prostor v děloze. Nepředstavujte si to ale jako dvě malé osůbky, které mezi sebou válčí v břiše. Jde pořád o embrya, přičemž pokud je jedno poškozené na genetické úrovni a neroste, to druhé mu odčerpává krev a živiny, kdy je potrat logickým důsledkem těchto zhoršených podmínek.

Riziko vzniku syndromu mizejícího dvojčete dále zvyšuje:

  • věk matky nad 30 let (pokud víte, že dítě určitě chcete, nemá smysl otěhotnění odkládat),
  • asistovaná reprodukce a in-vitro fertilizace,
  • abnormality placenty (ty by měl odhalit lékař ještě před otěhotněním – nechte se důkladně vyšetřit),
  • různé infekce, které mohou ohrožovat plod v děloze,
  • genetické faktory (nelze je ovlivnit).

 

Jak poznám, že jsem již měla zmizelé dvojče?

Bohužel nelze pokaždé jistit, zda jste již mizející dvojče měla. Mohla jste totiž potratit jedno nebo i více embryí ještě před absolvováním prvního ultrazvuku. Pokud vám lékař nepotvrdil syndrom tehdy, dodatečně to pravděpodobně nebude možné, protože embryo již možná „zmizelo“ beze stopy. Dodatečně tedy nelze zjistit ani to, zda zmizelo pouze jedno nebo více embryí.

Ojediněle může lékař najít zbytky embryonální tkáně zmizelého dvojčete ve vaší placentě po porodu. Stává se to vzácně, protože matčino tělo obvykle tkáň vstřebá daleko před porodem.

Podle nálezu tkáně v placentě se diagnostikoval syndrom mizejícího dvojčete v minulosti ještě před vynálezem technologie ultrazvukového vyšetření. Z toho důvodu se dochovalo pouze velmi málo nálezů. O většině z nich se totiž nikdo nikdy nedověděl.

 

Jak lékař diagnostikuje syndrom mizejícího dvojčete?

Lékař obvykle diagnostikuje syndrom mizejícího dvojčete při prvních ultrazvukových těhotenských vyšetřeních. Pokud je na jednom ultrazvuku více embryí a při opakovaném ultrazvuku je jich o jedno méně, lékař může stanovit diagnózu syndromu mizejícího dvojčete.

Kromě ultrazvukového vyšetření vám může lékař změřit hladinu lidského choriového gonadotropinu z krve nebo z moči. Matčino tělo produkuje HCG právě během těhotenství a změny jeho hladiny „informují“, jak těhotenství pokračuje.

Hladina HCG, která měla určitou dostatečnou úroveň, ale při opakovaném měření zůstala stejná, již může být náznakem syndromu mizejícího dvojčete.

JSTE SKUTEČNĚ TĚHOTNÁ? Pokud zatím nevíte, zda jste těhotná, klikněte na tlačítko a objednejte si domácí těhotenský test ze stránky on-line lékárny Pilulka.cz. Měří hladinu HCG hormonu z moči a poskytuje až 99% přesnost výsledků.

 

Léčba syndromu mizejícího dvojčete

Zmizelé dvojče již bohužel nelze nijak zachránit ani podpořit jeho vývoj. Genetické vady mu to nedovolují a zbylá tkáň se vstřebá do těla matky i zbylého embrya.

Cílem léčby je proto zachovat zdraví živého plodu a s ním samozřejmě také matčino zdraví a schopnost znovu otěhotnět.

Následná péče závisí od toho, kdy přesně embryo zmizelo:

První trimestr: Pokud dvojče zmizí v prvních 3 měsících těhotenství, vy ani zbylý plod byste neměly zaznamenat žádné komplikace. Těhotenství bude pokračovat normálně.
Druhý až třetí trimestr: Pokud embryo zmizí ve 2. nebo 3. trimestru, lékař vás bude kontrolovat častěji a důkladněji. Po uplynutí 1. trimestru se syndromem mizejícího dvojčete je další těhotenství považováno za vysoce rizikové. To znamená, že dítěti hrozí předčasný porod a různé zdravotní problémy. Podle míry rizika lékař rozhodne, zda je bezpečné a vhodné v těhotenství pokračovat nebo jej uměle přerušit.

Tabulka postupů v případě syndromu zmizelého dvojčete

JE DOBRÉ VĚDĚT: Délka těhotenství týden po týdnu. Jak bude probíhat a jak dítě poroste?

délka těhotenství

 

Rizika pro dítě, které přežije syndrom mizejícího dvojčete

Děti, které syndrom mizejícího dvojčete přežily, mohou trpět různými zdravotními problémy v případě, že se svým dvojčetem sdílely jednu placentu, protože matce se nevytvořily zvlášť pro každý plod. Smrt jednoho plodu může zhoršit zásobení krví toho druhého. Lékaři jeho stav sledují na ultrazvuku.

Pokud se matce utvořily 2 placenty, smrt jednoho plodu by neměla mít žádný negativní vliv na zdraví přeživšího. Pokud se ale syndrom objeví až po 2. trimestru, přeživší dvojče může být vzrůstem menší, než by bylo normálně nebo může mít nižší porodní hmotnost. Zároveň mu hrozí vyšší riziko úmrtí během prvního týdne po narození.

 

Prevence syndromu mizejícího dvojčete

Jak jsem již psala, syndromu mizejícího dvojčete nelze v rámci prevence nijak zabránit. Ženy, které kvůli poruše potratily, si vyčítají vše, co mohly udělat lépe, aby k potratu nedošlo. Jenomže udělat nemohly vůbec nic.

Genetické abnormality zastavily normální vývoj embrya zcela bez matčina vědomí. Nelze je nijak léčit ani jim předcházet. Pokud se otěhotnět teprve chystáte, dodržujte zásady zdravé životosprávy.

JE DOBRÉ VĚDĚT: Jak otěhotnět poradí v 17 tipech blog stránky Proerecta.cz.

jak otěhotnět?

 

Život po syndromu mizejícího dvojčete

Musím vás upozornit, že pro ženu, která potratila, může být situace mimořádně náročná. Pořád sice je těhotná, ale o jedno dítě již přišla a logicky se tak obává, co se bude dít dál. Je důležité pravidelně navštěvovat lékaře a získat o svém stavu podrobný přehled.

Po diagnóze je proto důležité mít kolem sebe partnera, rodinu, blízké a přátele. Vyslechnou vás a pomohou vám vaše trápení zpracovat. Pokud byste se necítila lépe ani díky lidem v okolí, obrátit se můžete na psychologa nebo psychoterapeuta. Lékař porodní péče vám jistě doporučí vhodného specialistu.

Snažte se odklonit svou pozornost od proběhlých událostí a věnujte se plánování mateřství. Snažte se mít pořád co dělat, aby vám nezůstával čas na přemýšlení. Sportujte, najděte si koníčky, pracujte a tak podobně. Pouze vy sama víte, co vás dovede zaměstnat tak, že nebudete myslet na nic jiného. Přeji vám hodně štěstí a chápavé okolí, milé čtenářky 🙂

 

Syndrom mizejícího dvojčete a často kladené otázky FAQ

Co je syndrom mizejícího dvojčete?
Syndrom mizejícího dvojčete je potrat, kdy se z vícečetného těhotenství stane těhotenství s jedním dítětem.

Jedno z embryí se kvůli genetickým poruchám přestane vyvíjet a umírá.

Jaké jsou příčiny syndromu mizejícího dvojčete?
Mezi hlavní rizikové faktory patří chromozomální abnormality postiženého plodu, věk matky nad 30 let, abnormality placenty a metody asistované reprodukce s in-vitro oplodněním
Může mizející dvojče přežít?
Mizející dvojče přežít nemůže, protože se přestalo vyvíjet.

Dvojče, které přežilo a narodilo se, může žít kvalitní a zcela normální život. Vzrůstá u něj ale riziko vzniku různých zdravotních komplikací.

Jak poznám, že trpím syndromem mizejícího dvojčete?
Sama na sobě poznáte pouze to, že jste těhotná. To, že se u vás rozvinul syndrom mizejícího dvojčete se dovíte až na ultrazvukovém vyšetření, pokud jej ovšem stihnete dříve, než se mrtvý plod vstřebá do organismu.
Jak vzácný je syndrom mizejícího dvojčete?
Syndrom postihuje zhruba do 36 % těhotenství po asistované reprodukci s in-vitro oplodněním.
Jaká je léčba syndromu mizejícího dvojčete?
Časně zachycený syndrom nepředstavuje vážnější zdravotní riziko a nevyžaduje ani zvláštní lékařskou péči.

Pokud se rozvinul až po 2. trimestru, lékař musí matku pečlivě sledovat a reagovat na případné komplikace.

Pokud jedno dvojče zemře, co se stane s tím druhým?
Pokud má každý plod svou placentu, přeživšímu nehrozí nic závažného.

K problémům může dojít, pokud byly oba plody v jedné placentě. Tehdy přeživšímu hrozí vážné zdravotní komplikace a zásah lékaře je nezbytný.

Máte vlastní zkušenost se syndromem mizejícího dvojčete? Kdy se u vás syndrom objevil? Jak se máte dnes a jak se má vaše narozené děťátko?

Na vaše zkušenosti jsme v redakci Erekce.cz zvědaví i s ostatními čtenářkami. Napište nám do komentářů pod článkem a rozjeďme diskusi, prosím 🙂 Přeji vám hlavně pevné zdraví a pokaždé bezproblémová těhotenství.

 

Další články o přípravě a průběhu těhotenství

Preejakulát (kapičky lásky): Jaký má význam a lze z něj otěhotnět?
Otěhotním, pokud se ejakulát pouze otře o vagínu? Jaká je šance?
Jak dlouho trvá otěhotnění po sexu? Dá se podpořit? Jak poznám, že jsem těhotná?
Progesteron potřebujete pro otěhotnění i porod. Jaké jsou příznaky nedostatku a jak jej zvýšit?
Otěhotnění po potratu: Jaká je šance a je takové těhotenství bezpečné?

 

Leave a Reply