Vazokonstrikce: Přirozený, leč pro erekci škodlivý proces

Vazokonstrikce je přirozený tělesný proces, při kterém dochází ke stažení a zúžení cév. Organismus vazokonstrikcí reaguje na změny teploty, takže když jste vystaveni chladu, cévy se stáhnou, aby vás udržely déle v teple.

Vazokonstrikce je tedy žádoucí, ale pouze do určité míry. Pokud by byla až příliš silná, mohlo by dojít k nebezpečnému zvýšení krevního tlaku (hypertenzi). Zároveň může dojít k přehřátí organismu (hypertermii).

Jako stránka zaměřená na téma erekce informujeme o vazokonstrikci z důvodu, že přes zúžené cévy do penisu nemůže vtékat dostatek krve. Muži se zúženými cévami trpí problematickou erekcí nebo až definitivní a chronickou erektilní dysfunkcí.

V článku si vysvětlíme, co vyvolává přirozenou vazokonstrikci, kdy je už nadměrná a škodlivá a co všechno může způsobit.

vazokonstrikce

 

Co přesně je vazokonstrikce?

Vazokonstrikce je lékařský název pro proces zúžení cév. Ve stěnách cév leží hladké svaly, které se za určitých podmínek napnou a tím cévy zúží. Aktivitu těchto svalů řídí vazomotorické nervy. Organismus tímto procesem přirozeně reaguje na působení chladu. Tehdy je vazokonstrikce přirozená a děje se bez toho, abyste nad ní museli přemýšlet.

K vazokonstrikci ale dochází i kvůli jiným příčinám, které si již člověk způsobuje sám. Vazokonstrikční účinky má třeba kofein a nikotin. To znamená, že kuřáci a pijáci kávy si cévy zužují „dobrovolně“ a hned několikrát za den. Jelikož tehdy jde o stimulaci vazokonstrikce, která tím pádem není spontánní ale vyvolaná, dochází k nadměrné zátěži srdce i cév. Důsledkem mohou být kardiovaskulární problémy. Typicky je to hypertenze a tedy nebezpečně vysoký krevní tlak.

VÍTE, ŽE právě hypertenze je v Česku jednou z nejčastějších příčin problémů s erekcí nebo chronické erektilní dyfunkce? Téma podrobně vysvětluji v článku Vysoký krevní tlak (hypertenze), slabá erekce a erektilní dysfunkce. Jak tlak snížit a zachránit erekci?

vysoký krevní tlak a erektilní dysfunkce

 

Jak k vazokonstrikci dochází?

Ve stěnách cév jsou hladké svaly. Nelze je ovládat vědomě jako svaly na nohou nebo rukou. Činnost svalů ve stěnách cév řídí hormony, které jim káží, aby se stáhly nebo naopak rozšířily (angiotensin, epinefrin, norepinefrin, vasopresin). Produkci a uvolňování těchto hormonů řídí mozek zcela bez vašeho vědomí.

 

Je vazokonstrikce normální?

Ano, vazokonstrikce je zcela normální, přirozená a dochází k ní spontánně. Je to proces, který napomáhá udržovat organismus zdravý a funkční. Díky vazokonstrikci se organismus přizpůsobuje různým vlivům.

K vazokonstrikci typicky dochází:

  • při potřebě stabilizace nebo zvýšení krevního tlaku,
  • při potřebě snížit tepelné ztráty organismu v chladném prostředí,
  • pro regulaci distribuce krve v těle,
  • pro zásobení orgánů kyslíkem a živinami, když je právě potřebují,
  • v rámci ochrany před nadměrnou ztrátou krve a tělních tekutin v případě úrazu.

Vazokonstrikce může být za určitých okolností i nadměrná a tedy abnormální. Pokud stav přetrvává delší dobu, může vyvolat různé zdravotní komplikace, zejména vysoký krevní tlak (hypertenzi) a časté migrény. Abnormální vazokonstrikce je typickým důsledkem kouření, pití kofeinových nápojů nebo přílišného solení jídel respektive konzumace přesolených potravin (průmyslově zpracované potraviny, různé polotovary a hotová jídla).

 

Vazokonstrikce a krevní tlak

Vazokonstrikce zmenšuje objem zúžené cévy. Při snížení objemu cévy automaticky dojde ke snížení průtoku krve. Aby srdce dovedlo krev pumpovat přes zúženou cévu, musí ji pumpovat pod větším tlakem. To nadměrně zatěžuje jak srdce tak cévu.

Důsledkem tohoto nadměrného opotřebení je hypertenze, která může způsobit mnohé další různé nemoci jako srdeční infarkt, mozkovou mrtvici, problémy se zrakem až oslepnutí a mnohé další.

Vazokonstrikce může být i vedlejším účinkem některých léků a také důsledkem jiných onemocnění. Tyto vlivy mohou vyvolat vazokonstrikci i v místech, kde aktuálně není potřebná a v daném okamžiku je tedy nežádoucí.

Pro zjednodušení si vazokonstrikci představte jako pití ze sklenice přes úzké brčko. Abyste přes takové brčko mohli pít, musíte sát mnohem silněji, než kdyby bylo brčko široké.

BUDE VÁS ZAJÍMAT: Opakem vazokonstrikce je vazodilatace. O procesu podrobně informuji v článku Vazodilatace: Žádoucí stav nezbytný pro pevnou erekci.

vazodilatace

 

Potraviny a nápoje vyvolávající vazokonstrikci

Jak jsem psal, vazokonstrikci vyvolávají i některé potraviny. Snažte se jim ale obloukem vyhnout, protože pro tělo nemají kromě líbivé chutí žádný reálný přínos. To je ostatně i závažným problémem dnešku, kdy se lidé přesouvají od domácích sporáků do fast-foodů, nakupují balené polotovary, které doma rychle snědí a absolutně je nezajímá, že si postupně zanášejí cévy cholesterolem a dalšími jedy, které tyto potraviny obsahují. Kvůli tomu vzrůstá i míra výskytu obezity, kde je Česko na vrcholcích řebříčků.

Potraviny s vysokým obsahem sodíku a tedy soli zatěžují cévy a zužují je. Snažte se z jídelníčku vyřadit zpracované masné výrobky a uzeniny, polotovary, balená, mražená či jinak trvanlivá jídla a podobně. Cílem je snažit se v maximální míře jíst co nejméně průmyslově zpracované suroviny a zbytečně je doma nepřesolovat. Zeleninu kupte a doma zpracujte. Maso kupte u řezníka a doma šetrně zpracujte. Nekupujte cukrovinky ani přeslazené nápoje. Je jednoduché vyhnout se nezdravým potravinám, pouze je nutné odhodlání a ochota změnit své aktuálně nezdravé návyky.

Zároveň se snažte nepít alkohol. Neexistuje totiž žádné zdravé ani bezpečné množství a alkohol má pouze zdravotní nevýhody. Alkohol má dočasný vazokonstrikční účinek, ale čím déle a častěji pijete, o to horší zdraví cév budete mít.

 

Vazokonstrikce při bolestech hlavy až migréně

Vazokonstrikce může migrény vyvolávat, ale také vám od nich ulevit:

Vazkokonstrikce pomáhá při migréně: Migrénu vyvolávají rozšířené cévy v mozku. Léky proti migréně (antimigrenika) fungují na principu vyvolání vazokonstrikce. Cévy v mozku se zúží a nadměrný průtok krve se zastaví. Některé léky proti bolestem hlavy z tohoto důvodu obsahují kofein.
Vazokonstrikce migrénu vyvolává: Nadměrný příjem kofeinu či jiných látek s vazokonstrikčním účinkem může zužovat cévy v mozku. I zúžení může vést k bolestem hlavy až migrénám. Lékaři problém připisují i abstinenčním příznakům, když se člověk stal závislým na kofeinu. Kromě migrén se u něj objevuje i nevolnost a únava.

 

Vazokonstrikce v důsledku šoku

Šok je obecný výraz pro reakci organismu na různé mimořádné stavy a události. Tyto stavy snižují krevní tlak. Organismus se v první řadě snaží ochránit zdraví životně důležitých orgánů srdce, mozku a plic. Chrání je právě vazokonstrikcí cév v končetinách.

Jde tedy o jakousi „nouzovou“ vazokonstrikci, úkolem které je dočasné zvýšení tlaku krve. Tím, že sníží proudění krve v končetinách, může jí poslat větší množství do životně důležitých orgánů.

Mezi běžné příčiny šoků patří:

  • anafylaktický šok v důsledku alergické reakce,
  • septický šok v důsledku přítomnosti patogenu (bakterie, virus, kvasinky) v krvi,
  • srdeční infarkt,
  • nemoci srdce,
  • rizikově nízká hladina krevního cukru (hypoglykemie),
  • vnější nebo vnitřní ztráta krve,
  • krevní sraženiny,
  • velká ztráta tekutin kvůli dehydrataci, průjmu nebo zvracení,
  • závažné popáleniny,
  • závažné úrazy,
  • závažně oslabená činnost štítné žlázy (hypotyreóza),
  • a mnohé další příčiny.

 

Vazokonstriktory – léky způsobující vazokonstrikci

Vazokonstriktory pomáhají zvýšit nebezpečně nízký krevní tlak a udržet jej na zdravých hodnotách. Tyto léky krevní tlak zvyšují když je někdo v šoku, má vážnou alergickou reakci nebo nadměrně krvácí. Zároveň pomáhají snížit záněty, otoky a nadměrné krvácení.

UPOZORNĚNÍ: Žádné konkrétní názvy vazokonstrikčních léků neuvádím záměrně. Snažím se, aby je nikdo nesháněl načerno bez lékařského předpisu, protože mohou mít různé vedlejší účinky, mnohdy závažné.

Pokud se domníváte, že potřebujete léky pro vyvolání vazokonstrikce, zajděte do ordinace kardiologa nebo aspoň k praktickému lékaři. Posoudí váš stav a v případě potřeby vám předepíše vhodný lék v bezpečné dávce.

 

Zdravotní rizika abnormální vazokonstrikce

Jak jsem již zmínil, abnormální vazokonstrikci mohou vyvolat jiné nemoci, kterými možná trpíte, léky, které užíváte (čtěte příbalové letáky) a také vaše životospráva (strava, pohyb, odpočinek).

 

Mozková mrtvice

Nadměrná vazokonstrikce cév v mozku může přerušit přítok čerstvé okysličené krve do mozku. Výsledkem je částečná nebo úplná mozková příhoda. Při úplné mrtvici mozek odumírá a s ním i postižený.

Pokud si na sobě nebo na někom jiném všimnete těchto příznaků, okamžitě volejte záchrannou linku 112 nebo 155:

  • silná bolest hlavy,
  • závratě a ztráta rovnováhy, problémy s pohybem, neschopnost normálně kráčet,
  • povislý koutek na jedné straně úst, necitlivost a ztuhnutí obličeje i těla,
  • problémy s řečí,
  • problém se zrakem na jednom nebo na obou očích.

 

Raynaudův syndrom

Raynaudův syndrom způsobuje znecitlivění a značné ochlazení končetin nebo některých částí těla (nos, uši, rty atp.). Drobné tepny, které do postižených částí přivádějí krev se zúží, což omezuje přítok krve. Pocity chladu jsou tak důsledkem zhoršeného prokrvení postižené části.

Raynaudův syndrom typicky vyvolává častější pobyt v chladném prostředí. Objevuje se tak u pracovníků mrazíren a chladíren nebo u robotníků, kteří pracují i v mrazech. Ohrožení jsou i lidé preferující zimní sporty nebo otužilci, kteří plavou v ledové vodě.

Stav sice není životu nebezpečný ani nepoškozuje zdraví, určitě je ale nepříjemný. Ve vzácnějších případech může Raynaudův syndrom zvyšovat riziko kožních infekcí a zpomalovat hojení ran. Dostatečné prokrvení je totiž potřebné pro přenos kyslíku, živin a imunitních buněk do postižených oblastí. Vazokonstrikce prokrvení zhoršuje.

 

Syndrom reverzibilní mozkové vazokonstrikce

Syndrom reverzibilní mozkové vazokonstrikce je soubor poruch způsobených nadměrnou vazokonstrikcí cév v mozku. Většinou je stav reverzibilní a tedy zvratný. To znamená, že se postižený do několika měsíců vyléčí.

Ve vážných případech ale může porucha způsobit mozkovou mrtvici. K té dojde, když jsou cévy v mozku zúžené příliš dlouho a neproudí do něj okysličená krev.

Syndrom vede ke zvýšení krevního tlaku, bolestem hlavy až mrtvici. Mohou jej vyvolávat i některé léky na předpis v rámci vedlejších účinků (chemoterapeutické léky a pod.).

SRMV syndrom se projevuje:

  • náhlou ostrou a intenzivní bolestí hlavy,
  • poruchami vidění,
  • záchvaty,
  • problémy s řečí,
  • problémy porozumět jinému člověku,
  • slabostí typicky na jedné straně těla.

 

Vazokonstrikce a často kladené otázky FAQ

Co je to vazokonstrikce?
Vazokonstrikce je zúžení cév v důsledku napnutí svalů ve stěnách cév.

Organismus vyvolá vazokonstrikci, když potřebuje zvýšit krevní tlak, zabránit ztrátám tělesné teploty nebo ztrátám krve a tělních tekutin.

Co se děje během vazokonstrikce?
Při vazokonstrikci dochází k zúžení cév a snížení a zpomalení průtoku krve.
Je vazokonstrikce dobrá?
Ano, vazokonstrikce je dobrá a pro organismus potřebná.

Pokud je ale abnormální, může být potenciálně škodlivá a dokonce způsobit smrt postiženého.

Jaký je rozdíl mezi vazokonstrikcí a vazodilatací?
Vazokonstrikce je zúžení cév, vazodilatace je naopak rozšíření cév. Oba procesy jsou pro tělo nezbytné, pokud fungují správně.
Patří kofein mezi vazokonstriktory?
Ano, kofein má vazokonstrikční účinky.
Patří sůl mezi vazokonstriktory?
Vysoký obsah soli ve stravě podporuje negativní vazokonstrikci. Jezte co nejméně zpracované potraviny a příliš je nedosolujte.
Patří cukr mezi vazokonstriktory?
Nadměrná konzumace cukrů ovlivňuje hladinu oxidu dusnatého v krvi a to dále různě pozměňuje funkce cév včetně vazokonstrikce.
Patří alkohol mezi vazokonstriktory?
Alkohol cévy roztahuje, takže působí jako vazodilatátor.

Příliš časté pití alkoholu ale funguje opačně a cévy se kvůli dlouhodobě nadměrné konzumaci zužují.

Patří nikotin mezi vazokonstriktory?
Ano, patří. Nikotin vyvolává mírnou a krátkodobou vazokonstrikci cév převážně v mozku.

Proto mají kuřáci zvýšené riziko nemocí kardiovaskulární soustavy a také mnohých dalších nemocí souvisejících se špatným prokrvením těla včetně erektilní dysfunkce.

Má vazokonstrikce zahřívací účinek?
Vazokonstrikce přináší menší tepelné ztráty, takže organismus přímo nezahřívá, ale udržuje tělesnou teplotu.
Škodí vazokonstrikce mozku?
Pokud je normální, tak mozek neohrožuje.

Pokud je ale abnormální, zvyšuje riziko mozkové příhody.

Co negativně ovlivňuje vazokonstrikci?
Abnormální vazokonstrikci může způsobit cokoliv, co ucpává cévy.

Typicky jde o kouření a konzumaci nezdravých potravin, stejně tak nedostatek pohybu a sedavý styl života.

Má sport a fyzická zátěž vazokonstrikční účinek?
Nemá, právě naopak. Při sportu se tělo zahřívá a orgány spotřebovávají více krve a kyslíku. Organismus se snaží ochladit a zásobit orgány čerstvou krví.

Fyzická zátěž tedy spouští vazodilatační procesy.

Může vazokonstrikci vyvolat stres nebo úzkost?
Ano, i psychické problémy mohou vyvolávat vazokonstrikci a typicky se tak děje při různých úzkostných a panických záchvatech. Jde o šoky, které cévy zužují.
Může být vazokonstrikce smrtelná?
Ano, je to možné a při abnormální vazokonstrikci je poměrně častá mozková příhoda.

 

Co jsme zjistili o vazokonstrikci?

Vazokonstrikce je přirozená a žádoucí funkce vašeho organismu. Udržuje normální průtok krve a prokrvení těla, pomáhá proti podchlazení a v případě potřeby zvyšuje krevní tlak.

Vazokonstrikci mohou vyvolat i některé léky, což může v některých případech zachránit život postiženého. Například při těžkém anafylaktickém šoku brání nebezpečnému poklesu krevního tlaku. Při úrazech a krvácení vazokonstrikce brání nadměrně ztrátě krve.

Vazokonstrikce může zhoršovat kvalitu erekce, protože přes zúžené cévy do penisu nemůže vtékat dostatek krve. Erekce je tehdy měkká a nevydatná. Pokud trpíte problematickou erekcí, vyberte si některý z TOP 10 doplňků pro podporu erekce (klikněte a vyberte). Tyto doplňky obsahují složky s vazodilatačími účinky, takže roztahují cévy a umožňují krvi naplnit penis, čeho důsledkem je kvalitní, pevná a vydatná erekce.

Pokud máte pocit, že je u vás vazokonstrikce abnormální, zajděte na vyšetření ke kardiologovi nebo aspoň k praktickému lékaři.

Máte vlastní zkušenost s abnormální vazokonstrikcí? Co vám ji vyvolalo, jak jste problém řešili a jak se cítíte dnes? Nebo vás o vazokonstrikci zajímá něco dalšího?

Na vaše zkušenosti i dotazy se v redakci Erekce.cz těšíme i s ostatními čtenáři. Napište nám do komentářů pod článkem a rozjeďme diskusi, prosím 🙂 Přeji vám hlavně pevné zdraví s optimální vazokonstrikcí.

 

Další články o erekci, léčbě a podpoře

OTESTOVÁNO: 10 nejsilnějších prášků na erekci
Jak udržet erekci co nejdéle a mít jí tvrdou až do "vítězného" orgasmu ženy?
10 příčin problematické erekce u mladých mužů
Pro koho jsou vhodné léky na erekci a komu je nepředepíší?
Vše důležité o bezpečnosti léků a prášků na erekci
Ranní erekce jako důkaz pevného zdraví penisu
Rychlá erekce – jak ji dosáhnout nebo naopak zpomalit?
Noční erekce – je problém, pokud penis během noci nestojí?

 

Leave a Reply