Molární těhotenství pokaždé povede k potratu. Jaké jsou příznaky a léčba?

Molární těhotenství je velmi vzácné a způsobují jej genetické problémy po oplodnění vajíčka spermií.

Během normálního těhotenství se po oplodnění začne vytvářet placenta, dočasný orgán určený pro růst a výživu embrya.

Během molárního těhotenství se placenta nevytváří normálně, co může vyvolat různé těhotenské komplikace, které jmenuji v článku.

Pro budoucí maminky mám hned na začátek dobrou zprávu: Díky léčbě pořád můžete otěhotnět, dítě vynosit a zdravé porodit. Molární těhotenství již nelze zachránit, ale díky léčbě máte pořád šanci na vlastní dítě v budoucnosti.

molární těhotenství

 

Co přesně je molární těhotenství?

Molární těhotenství vznikne, když se vajíčko se spermií spojí nesprávně. V důsledku tohoto abnormálního spojení dojde k vytvoření nezhoubného nádoru, který vypadá jako shluk malých váčků naplněných tekutinou.

Váčky postupně vyplní celou dělohu, takže bez léčby těhotenství nemůže pokračovat. Pro plod v děloze nezůstává dostatek místa a narušená placenta jej nedovede správně vyživovat. Molární těhotenství tak může i za samovolné potraty.

Pokud k potratu nedojde a plod pořád žije, je potřebné odstranit jej operativně. V tomto případě je totiž nadřazeno zdraví a přežití matky, nikoliv nenarozeného plodu. Molární těhotenství pro matku představuje závažné zdravotní riziko.

Molární těhotenství je typem gestačního trofoblastického onemocnění. To je skupina různých nežádoucích stavů, kdy buňky, které normálně tvoří placentu, vyvolávají růst nádorů v děloze. Molární těhotenství je jejich důsledkem v případě, že jsou nádory nezhoubné a tedy nerakovinné. Důsledkem rakovinných (zhoubných) nádorů by byl choriokarcinom, což je vzácný, ale velice agresivní nádor z buněk placenty, který se může se velmi rychle šířit do dalších částí těla.

jak vypadá molární těhotenství?

Na malém obrázku vidíte zdravou dělohu, na velkém obrázku dělohu naplněnou nezhoubnými nádory (zdroj obrázku)

 

Typy molárního těhotenství

Částečné molární těhotenství: Kompletní molární těhotenství:
Dochází k němu, když 1 vajíčko oplodní 2 spermie a společně s embryem se vytvoří abnormální placenta. Embryo má tehdy jednu sadu chromozomů navíc, a sice se může začít vyvíjet, ale nemůže přežít. Dochází tak ke spontánnímu potratu. Spermie oplodní prázdné vajíčko. Kvůli tomu nezačne růst žádné embryo. Roste ale placenta a na ní cysty naplněné tekutinou. Cystická tkáň ale pořád produkuje lidský choriový gonadotropin, takže se žena cítí jako těhotná a má falešně pozitivní těhotenský test, ale ve skutečnosti těhotná není.

Tabulka typů molárního těhotenství

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT: Samovolný potrat: Co to vlastně je a proč se děje spontánně?

samovolný potrat

 

Koho nejčastěji ohrožuje molární těhotenství?

jak časté je molární těhotenství?

Molární těhotenství se vyskytuje v méně než 1 případu na 1000 těhotných žen. K opakovanému molárnímu těhotenství dochází u zhruba u 1 ze 100 postižených.

Molární těhotenství je skutečně vzácné a postihuje průměrně 1 z 1000 těhotných žen. Pravděpodobnost molárního těhotenství typicky zvyšuje:

Molární těhotenství vede ke ztrátě těhotenství.

 

Příznaky molárního těhotenství

Některé ženy na sobě nepociťují žádné závažné příznaky, takže jim lékař diagnostikuje molární těhotenství až kvůli jinému důvodu návštěvy.

Ženy, u kterých se příznaky objevují, nejčastěji pociťují tyto:

  • abnormální tmavě hnědé nebo jasně červené vaginální krvácení během prvního trimestru těhotenství,
  • rychlý růst dělohy a přítomnost abnormálně velké dělohy na začátku těhotenství,
  • nesnesitelné žaludeční nevolnosti a zvracení,
  • tlak a bolesti v oblasti pánve,
  • cystické útvary vycházející z pochvy,
  • cysty na vaječnících (ovariální cysty),
  • abnormálně zvýšený krevní tlak (preeklampsie),
  • abnormálně vysoká hladina lidského choriového gonadotropinu,
  • nápadný otok břicha,
  • chudokrevnost (anémie),
  • zvýšená činnost štítné žlázy (hypertyreóza).

Tyto příznaky mohou být velmi podobné jiným zdravotním stavům. To, že je vaše těhotenství molární, sama bohužel nezjistíte. Proto je vhodné s jakýmikoliv neobvyklými příznaky zajít za lékařem, zvlášť pokud jste měla nechráněný sex a očekáváte, že již můžete být těhotná.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT: Zamlklé těhotenství: Je možné, aby žena nevěděla, že je těhotná?

zamlklé těhotenství

 

Příčiny molárního těhotenství

Molární těhotenství je důsledkem genetických chyb, ke kterým dojde při oplodňování vajíčka spermií. Při normálním těhotenství dostane embryo pouze 1 sadu po 23 chromozomech od každého rodiče, dohromady tedy 46 chromozomů. Chromozom je struktura obsahující geny a tedy „informace“, podle kterých se bude budoucí plod vyvíjet.

Při molárním těhotenství dochází k nerovnováze chromozomů:

  • Při částečném molárním těhotenství oplodní vajíčko 2 spermie najednou. Embryo má tedy až 69 chromozomů (svoje vlastní + 2x chromozomy ze spermií) a nedovede se dále vyvíjet normálně.
  • Při úplném molárním těhotenství je vajíčko prázdné a neobsahuje žádné vlastní chromozomy a tedy nedostatečné informace, podle kterých by se plod vyvíjel. Takto oplodněné vajíčko obsahuje pouze chromozomy získané ze spermie.

Oba typy molárního těhotenství vedou k neúspěšnému těhotenství.

 

Existuje prevence před vznikem molárního těhotenství?

Bohužel neexistuje žádný způsob, jak se před molárním těhotenstvím ochránit. Pokud otěhotnět nechcete, vždy používejte aspoň kondom a dodržujte zásady bezpečného sexu.

Pokud jste již někdy v minulosti molární těhotenství absolvovala, doporučeno je počkat s dalším otěhotněním aspoň 1 celý rok od doléčeného předešlého.

Nasměrovat vás ale musím do ordinace lékaře, který zhodnotí vaše šance na další otěhotnění.

 

Kdy byste měla s podezřením na molární těhotenství zajít za lékařem?

Pokud jste měla pozitivní těhotenský test, přičemž ale pořád trpíte vaginálním krvácením, výraznou nevolností až zvracením nebo jste si všimla, že z vás vycházejí cysty podobné hroznům, okamžitě jděte ke gynekologovi nebo do pohotovostní ambulance.

Vyšetření a následná léčba jsou zcela nezbytné, aby bylo možné předejít dalším zdravotním komplikacím a zároveň zachovat pacientčinu schopnost otěhotnět v budoucnosti.

 

Jak lékař diagnostikuje molární těhotenství?

Váš lékař odhalí molární těhotenství zpravidla během rutinního předporodního vyšetření v prvním trimestru a tedy během prvních 3 měsíců těhotenství.

Molární těhotenství je tehdy viditelné na ultrazvukovém vyšetření, kde se projevuje v podobě váčků naplněných tekutinou v místě, kde by se normálně měla nacházet placenta. V děloze tehdy není žádné embryo, ale těhotenské testy mohou nesprávně vykazovat  kvůli zvýšené hladině HCG hormonu existenci těhotenství.

molární těhotenství pod ultrazvukem

Molární těhotenství vidíte pod ultrazvukem jako shluk různě velkých cyst

Kromě ultrazvuku vám může lékař změřit hladinu HCG hormonu v krvi, který jste si možná měřila již sama domácím těhotenským testem z moči (klikněte a objednejte z Pilulka.cz). Tento hormon produkuje zdravá placenta během těhotenství normálně.

Molární těhotenství způsobuje extrémně vysokou produkci a nárůst hladiny HCG hormonu v krvi i v moči. Lékař pomocí krevního testu pozná, že je hladina HCG abnormálně vysoká a již to může být příznakem molárního těhotenství.

Upozorňuji, že pro ženy, které nepociťují žádné závažnější příznaky, může být diagnóza poměrně děsivá. Mohu vás ale ujistit, že jako matka jste nic nezanedbala ani že jste neudělala nic špatného. Molární těhotenství se objevuje „samo od sebe“ a může postihnout kteroukoliv ženu v plodném věku. Toto aktuální těhotenství již bohužel neskončí úspěšně. Pokud se ale rozhodnete mít dítě v budoucnosti, díky vhodné léčbě ještě pořád jej můžete vynosit a porodit zdravé. Dále již prosím komunikujte s vaším lékařem.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT: Délka těhotenství týden po týdnu. Jak bude probíhat a jak dítě poroste?

délka těhotenství

 

Léčba molárního těhotenství

Molární těhotenství musí být za každých okolností přerušeno. Pouze tak lze ženu ochránit před závažnými zdravotními komplikacemi.

Molární těhotenství vyžaduje chirurgické odstranění. Léčba spočívá v dilataci, kyretáži a odsání veškeré abnormální tkáně z dělohy. Během operace bude pacientka pod celkovou narkózou a nebude cítit žádnou bolest.

V méně závažných případech je možné vypudit zbytky obsahu dělohy pomocí léků. Žádné konkrétní názvy léků neuvádím záměrně, aby je žádná čtenářka nesháněla bez předpisu a načerno. Lékař musí léčit váš unikátní zdravotní stav a konkrétní případ molárního těhotenství. Proto vám pouze on dovede předepsat vhodný lék a bezpečné dávkování. Mluvte s lékařem co nejdříve, protože i léčba molárního těhotenství by měla být předepsaná co nejdříve.

V nejzávažnějších případech může lékař doporučit hysterektomii a tedy chirurgické odstranění celé dělohy. Následně bude lékař opakovaně měřit hladinu HCG hormonu a sledovat, zda se vrátila do normálu. Snížená hladina HCG naznačuje, že je veškerá molární tkáň pryč z těla. Pokud se hladina HCG do normálu nevrátí, může jít o důsledek jiného závažného stavu. Proto musí lékař pacientku sledovat i delší dobu.

 

Jaké zdravotní komplikace může molární těhotenství vyvolat?

Po chirurgické léčbě nebo po potratu mohou v děloze zůstat zbytky molárního těhotenství. Pokud by k tomu došlo, abnormální buňky dělohy mohou přerůstat až do vrstvy svalů kolem ní. Tento stav je vzácný a vyskytuje se u zhruba 15 % žen, kterým již bylo molární těhotenství odstraněno.

Ještě vzácnější je tzv. choriokarcinom, což je typ rakoviny. Choriokarcinom se utvoří v děloze a dále se může šířit do různých částí těla, klidně do plic nebo až do mozku. Choriokarcinom vyžaduje onkologickou léčbu a tedy ozařování (radioterapie) nebo chemoterapii a tedy hubení nádorů léky.

Jako další může molární těhotenství vyvolat:

  • otravu krve (sepsi),
  • infekci dělohy,
  • rizikově zvýšený krevní tlak (preeklampsii),
  • rizikově snížený krevní tlak.

 

Výhled na další život pro ženy po molárním těhotenství

Většina žen, které absolvovaly léčbu molárního těhotenství, nemá žádné další závažnější komplikace. Přesně proto je časná léčba důležitá.

Molární těhotenství totiž nezvyšuje riziko dalších potratů v budoucnu. Je ale potřeba počítat s tím, že již překonané molární těhotenství zvyšuje riziko jeho výskytu v budoucnosti. Svou snahu o další dítě proto vždy konzultujte s lékařem. Je možné požádat o genetické poradenství. Právě díky časnému testování ještě před otěhotněním lze odhalit hrozící riziko molárních těhotenství. Podrobněji vám již poradí váš lékař, který má o vašem zdravotním stavu nejlepší přehled.

 

Molární těhotenství a často kladené otázky FAQ

Co je to molární těhotenství?
Molární těhotenství je vzácná těhotenská komplikace.

Jde o abnormální růst trofoblastických buněk. V takovém prostředí ale plod nemůže růst ani dozrát až do porodu.

Která je hlavní příčina molárního těhotenství?
K molárnímu těhotenství dojde, pokud dojde k selhání oplodnění vajíčka spermií.

Neúspěšné početí vede k růstu abnormálních shluků váčků naplněných tekutinou (cyst). Příčinou je chromozomální nerovnováha během těhotenství.

Jaký je rozdíl mezi molárním a normálním těhotenstvím?
Během normálního těhotenství se vytvoří placenta, která vyživuje a chrání rostoucí embryo.

Během molárního těhotenství se placenta normálně nevytvoří, takže v ní nemůže přežít ani embryo. Většina žen, které podstoupí léčbu, může normálně otěhotnět a dítě vynosit v budoucnosti.

Co se stane, pokud jsem molárně těhotná?
Vaše dítě ani placenta se nebudou vyvíjet normálně, kvůli čemu molární těhotenství nemůže pokračovat a dítě se nemůže narodit.
Mohu mít dítě po molárním těhotenství?
Pokud je vaše aktuální těhotenství molární, dítě bohužel nevynosíte ani neporodíte.

Většina žen ale úspěšně otěhotní i porodí, pokud se o dítě snaží později za předpokladu, že je lékař řádně ošetřil. S dalším těhotenstvím je vhodné počkat aspoň 1 rok od vyléčení.

Je při molárním těhotenství přítomné embryo?
Při úplném molárním těhotenství se embryo vůbec nezačne vyvíjet. Ve vajíčku chybějí chromozomy, takže neexistují genetické informace, podle kterých by se mohlo vyvíjet.

Při částečném molárním těhotenství se embryo vyvinout může, ale bude abnormální, kvůli čemu nemůže přežít.

Jak dlouho mohu mít molární těhotenství aniž bych o tom věděla?
Plod může při molárním těhotenství přežít maximálně 3 měsíce.

Během molárního těhotenství na sobě můžete pozorovat stejné příznaky, jako při normálním těhotenství, a tedy bolesti prsou, nevolnosti, přibírání na váze a podobně. Tyto příznaky vyvolává zvýšená hladina lidského choriového gonadotropinu, který placenta vytváří i pokud je těhotenství molární.

Je molární těhotenství druhem potratu?
Ano, molární těhotenství obvykle vede ke ztrátě těhotenství a tedy k potratu.

Pokud se vás ale povede vyléčit, pořád můžete zůstat plodná a opět otěhotnět. Díky péči lékařů již mohou být další těhotenství úspěšné.

Způsobuje molární těhotenství neplodnost?
Ne, molární těhotenství nezpůsobuje neplodnost postižené. Lékaři ale doporučují počkat s dalším otěhotněním aspoň 1 celý rok od doléčení původního problému.
Je molární těhotenství bolestivé?
Ano, může být, protože tkáně rostou rychleji, co může vyvolat různě silné bolesti a tlak v oblasti břicha.
Může se molární těhotenství ztratit samo od sebe?
Nemůže a většina případů končí potratem.

Tkáň placenty tělo vyloučí samo, nebo jej musí odstranit lékař chirurgicky.

Jaká je hladina HCG hormonu v případě molárního těhotenství?
Hladina HCG je extrémně zvýšená až nad 100 000 jednotek na mililitr krve.

Máte vlastní zkušenost s molárním těhotenstvím? Jak se u vás projevovalo, jak jste se léčila a jak se cítíte dnes?

Na vaše zkušenost jsme v redakci Erekce.cz zvědaví i s ostatními čtenářkami. Napište nám do komentářů pod článkem a rozjeďme diskusi, prosím 🙂 Přeji vám hlavně pevné zdraví a vždy pohodlné těhotenství i úspěšný porod bez molárního těhotenství.

 

Další články o přípravě a průběhu těhotenství

Preejakulát (kapičky lásky): Jaký má význam a lze z něj otěhotnět?
Otěhotním, pokud se ejakulát pouze otře o vagínu? Jaká je šance?
Jak dlouho trvá otěhotnění po sexu? Dá se podpořit? Jak poznám, že jsem těhotná?
Progesteron potřebujete pro otěhotnění i porod. Jaké jsou příznaky nedostatku a jak jej zvýšit?
Otěhotnění po potratu: Jaká je šance a je takové těhotenství bezpečné?

 

Leave a Reply