Implantační krvácení: Normální příznak ve 25 % těhotenství

Implantační krvácení je jedním z časných příznaků těhotenství. K implantačnímu krvácení dochází v důsledku uhnízdění (implantace) embrya do výstelky matčiny dělohy (endometria).

Implantační krvácení je obvykle slabé a trvá zhruba 2 dny. Jde o normální součást těhotenství, takže pokud jste měla nechráněný sex a právě krvácíte, můžeme vám jenom pogratulovat k začátku těhotenství 🙂

V článku se podíváme na případné jiné příčiny krvácení a také zda má smysl jít kvůli implantačnímu krvácení k lékaři.

implantační krvácení

 

Co přesně je implantační krvácení?

Implantační krvácení spouští uhnízdění oplodněného vajíčka (embrya) při početí v děložní výstelce a tedy v endometriu. Embryo vzniká spojením spermie se zralým vajíčkem. Embryo dále putuje přes vejcovody až do dělohy. V tomto okamžiku je endometrium ztluštělé a bohatě prokrvené. Tyto změny vytvoří ideální prostor pro uchycení a následný růst embrya.

Implantace vajíčka může poškozovat cévy endometria a výsledné implantační krvácení je logickým důsledkem tohoto podráždění.

Implantační krvácení nezažívá každá těhotná žena, ale pokud ano, jde o normální a očekávanou součást těhotenství. Důvody k obavám nevznikají a stav obvykle nevyžaduje lékařské ošetření.

 

Kdy dochází k implantačnímu krvácení?

kdy nastává implantační krvácení?

Implantační krvácení si zatím nezkušené ženy zaměňují s menstruací, protože obvykle přichází právě v čase, kdy žena menstruaci očekává. Doba se u každé ženy mírně liší, ale krvácení z implantace obvykle přichází po 6 až 12 dnech od oplodnění vajíčka.

Ve většině případů si ženy v tomto čase zatím nedělaly těhotenský test, takže zatím mnohdy netuší, že již jsou skutečně těhotné.

Implantační krvácení zažívá zhruba 25 % těhotných žen a je považováno za normální součást těhotenství.

 

Kolik krve žena ztratí při implantačním krvácení?

kolik krve žena ztrácí při implantačním krvácení?

Implantační krvácení je obvykle velmi slabé intenzity. Některé ženy mohou krvácet zhruba 2 dny, jiné mohou krvácet pouze jednou a krátce po dobu několika málo hodin. Je ojedinělé, že by krvácení trvalo déle než 3 dny. Objem vyloučené krve je zhruba do 2 ml.

Implantačního krvácení si obvykle všimnete v podobě krvavé skvrny na spodním prádle nebo na toaletním papíru po utírání.

Silné krvácení není po implantaci vajíčka běžné a může poukazovat na jiný závažnější problém. Pokud byste si všimla podezřelého krvácení, které by trvalo déle než 2 dny, přičemž by nešlo o menstruaci, je vhodné zajít za gynekologem.

 

Příčiny implantačního krvácení

K implantaci vajíčka dochází, když se oplodněné uhnízdí ve výstelce dělohy. Ta je v tomto okamžiku bohatě prokrvená a ztluštělá. Při uhnízďování může docházet ke slabému krvácení.

Představte si to jako malého krtečka, který se hrabe v hlíně, aby našel pelíšek pro klidný spánek. Krteček se postupně zavrtává do země a při tom z hlíny nadělá nepořádek. Implantační krvácení chápejte jako „hlínu“, kterou musel krteček odkrýt, aby se úspěšně zavrtal do země. Tento „odpad“ vzniká zcela normálně, protože vajíčko potřebuje klid a bezpečí pro svůj další růst.

Jakmile se vajíčko úspěšně implantuje a tedy uhnízdí, těhotenství pokračuje dále. Děloha začne produkovat lidský choriový gonadotropin, hormon, který udržuje endometrium ztluštělé, aby vajíčko zůstalo na místě a nijak se nepohybovalo. Pozitivní těhotenský test (klikněte a objednejte z Pilulka.cz) je důsledkem právě tohoto hormonu, který je vylučován do krve a moči.

Ženy, které jsou těhotné poprvé, mohou krvácet a špinit o něco výrazněji než ženy, které již někdy děti měly. 

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT: Mohu otěhotnět, pokud se ejakulát pouze otře o vagínu? Jaká je šance?

otěhotním, pokud se otřu o sperma?

 

Příznaky implantačního krvácení

Hlavním příznakem implantačního krvácení je slabé krvácení, které trvá několik hodin a maximálně 3 dny. Krvácení je mírné a mírné je i případné špinění. Krvácení by nemělo být tak silné, že by krev prosakovala přes prádlo a oblečení.

Implantační krvácení připomíná spíše vaginální výtok než klasické menstruační krvácení. Pokud je vaše krev jasně červená nebo obsahuje krevní sraženiny, může to být příznakem normální menstruace nebo jiného problému. Pokud máte nejasnosti, vždy je rozumnější zajít za lékařem.

Kromě samotného krvácení můžete pociťovat i další časné příznaky těhotenství jako:

JE DOBRÉ VĚDĚT: Příznaky těhotenství: Kdy se objeví, na co čekat a kdy si udělat těhotenský test?

příznaky těhotenství

 

Rozdíl mezi implantačním krvácením a menstruační krví

rozdíl mezi implantačním a menstruačním krvácením

Mezi implantačním a menstruačním krvácením existuje několik rozdílů (zdroj obrázku).

Implantační krvácení: Menstruační krvácení:
 

  • krev je hnědá, tmavě hnědá nebo s růžovým nádechem,
  • trvá do 2 dnů,
  • je slabé, neprosakuje, zanechává fleky na prádle,
  • velmi mírné křeče, pokud vůbec nějaké, mírné nebo žádné bolesti.
 

  • krev je jasně červená, růžová nebo hnědá,
  • trvá až týden,
  • krvácení je silné, může obsahovat krevní sraženiny,
  • je potřeba několikrát za den vyměnit vložku, tampon nebo menstruační kalíšek,
  • křeče se objevují až 2 dny před začátkem krvácení.

Tabulka rozdílů mezi implantačním a menstruačním krvácením

 

Léčba implantačního krvácení

Implantační krvácení je zcela normální, takže ve skutečnosti neexistuje potřeba bránit se mu nebo se jej snažit jakkoliv léčit. Při normálním těhotenství do 3 dnů odezní. Stačit by vám měla menstruační vložka, tampon nebo menstruační kalíšek.

Neexistují ani žádné zdravotní komplikace, které by mohlo implantační krvácení vyvolat. Jde o normální součást těhotenství.

Implantační krvácení tak neohrožuje vaše zdraví ani zdraví plodu.

Pokud je vaše krvácení natolik silné, že prosakuje přes vložku a kalhotky, pravděpodobně se jedná o normální menstruaci, která může přicházet i předčasně, nebo o zcela jinou příčinu. S pochybnostmi je rozumné zajít za gynekologem.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT: Předčasná menstruace není normální: Jaké jsou příčiny a léčba?

předčasná menstruace

 

Možné další příčiny vaginálního krvácení kromě implantace embrya

Krvácení v raném těhotenství: Krvácení, které nesouvisí s těhotenstvím:
 

 

  • normální menstruace,
  • poranění při sexu nebo masturbaci,
  • endometrióza,
  • premenstruační syndrom PMS,
  • děložní myomy nebo polypy,
  • infekce,
  • poranění děložního čípku,
  • terapie pro léčbu neplodnosti,
  • hormonální změny v důsledku užívání antikoncepce.

Tabulka možných příčin vaginálního krvácení

 

Má smysl dělat si kvůli implantačnímu krvácení těhotenský test?

Vaše tělo nebude uvolňovat lidský choriový gonadotropin až do ukončení implantace vajíčka. Domácí těhotenské testy měří právě hladinu HCG v moči. Pokud byste si dělala test příliš brzy, mohl by vám vyjít falešně negativní výsledek, přičemž byste ale těhotná byla.

Možná kvůli tomu budete muset počkat, než se krvácení kvůli implantaci celkem nezastaví, přičemž budete mít jistotu, že vám vynechala menstruace.

Pokud potřebujete co nejpřesnější výsledek, lékař vám může provést těhotenský test ze vzorku krve. Krevní těhotenské testy totiž odhalí přítomnost HCG hormonu mnohem dříve, než testy z moči.

 

Implantační krvácení a často kladené otázky FAQ

Co je to implantační krvácení?
Implantační krvácení je slabé krvácení nebo špinění v důsledku uhnízdění oplodněného vajíčka do děložní výstelky na vnitřní straně dělohy.
Kdy dochází k implantačnímu krvácení?
K implantačnímu krvácení dochází zhruba po 2 týdnech od oplodnění v čase, kdy byste čekala normální menstruaci.
Jak poznám, že krvácení je implantační a ne běžné menstruační?
Hlavní rozdíl si všimnete podle jiné barvy krve a jiného množství.

Implantační krvácení uvidíte jako malý flíček nebo stopy po kapkách krve. Barva je hnědá, tmavě hnědá nebo růžová. Implantační krvácení není silné a nejde o souvislý tok krve. Objem uvolněné krve je sotva 2 mililitry.

Běžná menstruační krev je zpravidla tmavější a uniká v objemu, kvůli kterému musíte měnit vložku nebo tampon i několikrát za den.

Kolik žen má implantační krvácení?
Implantačního krvácení si všimne průměrně každá 4 těhotná žena. Výskyt implantačního krvácení u těhotných žen je tedy 25 %.
Jak dlouho bude implantační krvácení trvat?
Implantační krvácení může trvat od několika málo hodin až po maximálně 3 dny.
Je implantační krvácení rizikové a nebezpečné?
Implantační krvácení je normální a obvykle nepředstavuje vážnější zdravotní problém. Nevyžaduje tedy ani léčbu.
Potvrzuje implantační krvácení, že jsem těhotná?
Až čtvrtina těhotných žen zažívá implantační krvácení.

Bohužel kromě těhotenských testů neexistuje žádný jiný způsob ani důkaz, jak zjistit, zda krvácení ohlašuje těhotenství.

S čím si mohu splést implantační krvácení?
Ženy si své implantační krvácení mnohdy zaměňují za lehkou menstruaci, kvůli čemu zjistí své těhotenství až později, když jim začne menstruace vynechávat.
Může být implantační krvácení silné?
Silné by implantační krvácení být nemělo. Pokud je, pravděpodobně jde o normální menstruaci.

Pokud krvácíte víc než obvykle, je vhodné zajít na gynekologické vyšetření.

Za jak dlouho si mám po implantačním krvácení udělat těhotenský test?
S domácím těhotenským testem počkejte, než se krvácení úplně nezastaví.

Až poté začne tělo uvolňovat lidský choriový gonadotropin, který těhotenský test z moči detekuje. Pro nejpřesnější výsledek si můžete nechat odebrat vzorek krve, který na těhotenství otestuje lékař.

Máte vlastní zkušenost s implantačním krvácením? Jak se u vás projevovalo a bylo skutečně signálem těhotenství? Jak se cítíte dnes?

Na vaše zkušenosti jsme v redakci Erekce.cz zvědaví i s ostatními čtenářkami. Napište nám do komentářů pod článkem a rozjeďme diskuzi, prosím 🙂 Přeji vám hlavně pevné zdraví a co možná nejlehčí implantační krvácení.

 

Další články o menstruaci a menstruačních komplikacích

Menstruační bolesti bez menstruace: Co se to děje a proč vznikají?
Akné před menstruací lze zmírnit i vyléčit. Proč vzniká a jaké jsou možnosti?
Nepravidelná menstruace: Příčiny, domácí pomoc a léčba, která cyklu navrátí řád
Opožděná menstruace není pouze signálem těhotenství. Způsobí ji i stres nebo dieta.
Menstruační bolest lze zmírnit, ale ne se jí zcela zbavit. Pomohou čaje, cviky a nahřívání.

 

Leave a Reply