Návrat menstruace po menopauze není možný. S krvácením jděte k lékaři.

Návrat menstruace po menopauze (odborně postmenopauzální menstruace či lidově krvácení po menopauze) je vaginální krvácení, ke kterému dojde po roce nebo delší době od vaší poslední menstruace.

Lékař může u ženy prohlásit menopauzu, pokud se menstruace neobjevila aspoň jeden celý rok.

  • Pokud jste tedy za uplynulých 12 měsíců menstruovala aspoň jednou, lékař u vás menopauzu pravděpodobně zatím nediagnostikoval.
  • Pokud vyhlásil, že již v menopauze jste, ale za poslední rok jste aspoň jednou menstruovala, váš lékař se bohužel zmýlil.

Krvácení po menopauze je nezvyklé a bohužel může jít o příznak jiného závažnějšího zdravotního stavu. Nelekejte se předčasně, ale častými důvody krvácení po menopauze může být vaginální suchost (atrofie), nerakovinné výrůstky v děloze (polypy) nebo nějaké změny ve vaší reprodukční soustavě, která po nástupu menopauzy ztrácí své přirozené funkce.

Musím zdůraznit, že u zhruba 10 % žen krvácejících po menopauze jde o příznak rakoviny dělohy. Musím se opakovat, ale nebuďte vyděšená předčasně a ideálně zajděte ke svému gynekologovi. Nezapomeňte ani na pravidelné lékařské prohlídky u praktického lékaře.

návrat menstruace po menopauze

RYCHLÉ INFORMACE:

  • Vaginální krvácení po menopauze se odborně nazývá postmenopauzální krvácení.
  • Nejde o menstruaci tak, jak jste ji znala, ale o jinou příčinu krvácení.
  • Průměrně 1 z 10 žen po menopauze krvácí nebo špiní.
  • V každém případě je vhodné zajít za gynekologem nebo praktickým lékařem.
  • Léčba vždy závisí na příčině krvácení.

 

Co je vlastně návrat menstruace po menopauze?

V první řadě je potřeba zdůraznit, že ve skutečnosti nejde o návrat menstruace po menopauze v pravém smyslu slova. Ženy ale téma podle tohoto výrazu vyhledávají, protože zatím netuší, že buď nešlo o návrat menstruace nebo že zatím do menopauzy nevstoupily.

Menstruovat je možné pouze pokud žena zatím do menopauzy nevstoupila. Žena vstupuje do menopauzy v průměrném věku kolem 51 až 52 let. Do menopauzy může vstoupit o několik let dříve a tehdy již mluvíme o předčasné menopauze.

Statisticky postmenopauzální krácení vyvolávají nečastěji nerakovinné (benigní) výrůstky, které nepředstavují závažný problém. Jak jsem ale psala, až 10 % případů žen krvácejících po menopauze je způsobených rakovinou dělohy, přesněji rakovinou endometria a tedy vnitřní výstelky dělohy.

Pokud vás již gynekolog prohlásil za menopauzální, jakékoliv krvácení hlaste přímo jemu a to i pokud byste se cítila zdravotně v pořádku. Lékař vás potřebuje vyšetřit a provést několik nenáročných testů.

 

Je návrat menstruace po menopauze normální?

jak častý je návrat menstruace po menopauze?

Návrat menstruace po menopauze, přesněji postmenopauzální krvácení z nějakého důvodu se objevuje u zhruba 10 % žen nad 55 let

Vaginální krvácení po menopauze není nikdy normální a má svůj důvod. Krvácení, které se objeví déle než rok po poslední menstruaci je podezřelé a neobvyklé.

Kromě krvácení je nezvyklé také pouze slabé krvácení a špinění nebo naopak příliš silné krvácení a rovněž také růžový či hnědý výtok. Zpozornět byste měla i pokud se tyto stavy objeví pouze jednou-dvakrát. Žádný případ by neměl zůstat bez lékařské kontroly.

 

Časté příčiny návratu menstruace po menopauze

Opět musím zdůraznit, abyste zašla na gynekologii ať už si všimnete jakéhokoliv úniku krve přesto, že již jste v menopauze a krvácet byste tak logicky neměla.

Vaginální atrofie: Poševní výstelka se vlivem hormonální nerovnováhy a úbytku důležitých hormonů stává tenčí a postupně vysychá. Takto oslabená výstelka je náchylnější na poranění a krvácení.
Hormonální substituční terapie: Změna léku, změna dávkování nebo vysazení hormonální léčby může vést ke krvácení i po menopauze.
Rakovina dělohy: Až 90 % pacientek s rakovinou dělohy zaznamenalo krvácení ještě před diagnózou.
Hyperplazie děložní výstelky (endometria): Ztluštění děložní výstelky, které může způsobit krvácení.
Polypy v děloze: Benigní a tedy nerakovinné výrůstky v děloze.
Rakovina děložního čípku: I tento typ rakoviny může způsobit krvácení stejně jako rakovina dělohy.
Cervicitida: Zánět děložního čípku, který se kromě úniku krve projevuje také nezvyklými výtoky.
Pohlavně přenosné nemoci: Tyto nemoci obvykle vyvolají infekci a zánět, které se mohou projevovat krvácením a výtoky.
Krvácení z okolních orgánů: Krev může pocházet z úrazu či nemoci blízkých orgánů reprodukční i močové soustavy.
Poranění: Vzpomeňte si, co jste přesně dělala. Krvácení po menopauze může být mnohdy důsledkem úrazů.

Tabulka běžných příčin „návratu menstruace po menopauze“, přičemž ale nejde o menstruaci v pravém významu slova

TIP NA DOPLNĚK:

Pokud zatím nejste v menopauze a měla byste normálně menstruovat, ale kvůli hormonální nerovnováze normálně nemenstruujete, pomoct vám mohou české rostlinné kapsle Proerecta WOMEN.

Díky drmku, ženšenu, mace a dalším složkám navozují menstruační komfort, takže mohou být účinné v případech vynechávání menstruace z důvodu hormonální nerovnováhy.

Proerecta WOMEN

Klikněte na tlačítko a čtěte o účincích kapslí WOMEN přímo na e-shopu Proerecta.cz. Obchod vám případnou objednávku doručí diskrétně do 48 hodin. Pokud již v menopauze jste, menstruaci bohužel není možné nijak obnovit.

 

Kdo má zvýšené riziko postmenopauzálního krvácení?

Každá žena si může všimnout vaginálního krvácení po menopauze. V mnoha případech je na vině žena samotná kvůli nezdravé životosprávě.

Ohroženy jsou zároveň ženy  s následovnými zdravotními komplikacemi:

Jelikož může být vaginální krvácení po menopauze příznakem vážnějších zdravotních stavů, je vždy rozumné zajít ke gynekologovi nebo aspoň k praktickému lékaři.

To, že již možná trpíte rakovinou dělohy, děložního čípku nebo vaječníků bohužel sama nepoznáte a „návratu menstruace po menopauze“ byste se divila zbytečně. I slabé krvácení je totiž typickým příznakem zmíněných onkologických onemocnění.

Rakovina samozřejmě není jedinou možnou příčinou krvácení po menopauze. Rakovina se zároveň nemusí projevovat nijak nápadně ani „hlasitě“. Opět je to pouze lékař, kdo dovede zjistit konkrétní důvod krvácení.

 

Kdy mám s podezřením na návrat menstruace po menopauze zajít za lékařem?

Lékaře a tedy gynekologa nebo aspoň praktika kontaktujte, pokud si všimnete jakéhokoliv podezřelého krvácení, přičemž víte, že již jste v menopauze. To znamená:

  • že od vaší poslední menstruace uběhl minimálně jeden celý rok,
  • nebo pokud se krvácení objeví rok po zahájení substituční hormonální terapie.

Chápu, že vás mohly vystrašit informace o riziku rakoviny dělohy či jiných součástí reprodukční soustavy. Nicméně ve většině případů je vaginální krvácení po menopauze neškodné. Vždy je ale rozumné nechat si to potvrdit lékařem, takže návštěvu pro vlastní bezpečí zbytečně neodkládejte.

 

Jak bude lékař zjišťovat příčinu vaginálního krvácení po menopauze?

Lékař se vás bude ptát na datum vaší poslední menstruace, na všechny léky nebo doplňky stravy, které aktuálně užíváte a na jakékoliv další podezřelé příznaky, které možná pociťujete.

  • vyšetření pánevní oblasti, pochvy a děložního čípku,
  • cytologický PAP stěr pro kontrolu příznaků rakoviny nebo nalezení buněk, které mohou na rakovinné mutovat,
  • transvaginální ultrazvuk,
  • biopsie endometria a tedy odběr vzorku děložní sliznice.

Lékař vám může doporučit i další specializovaná vyšetření, pokud budou nezbytná.

MĚJTE PŘEHLED: Postmenopauza: Doživotní období po menopauze.

postmenopauza

 

Léčba vaginálního krvácení po menopauze

Léčba bude vždy zohledňovat konkrétní příčinu. Opakuji, že ve skutečnosti nejde o žádný návrat menstruace po menopauze, ale o důsledek jiného negativního stavu. Z nich mnohé léčbu vyžadují.

Tyto léčebné metody vnímejte pouze jako orientační seznam. Váš konkrétní případ může mít jinou příčinu.

  • Antibiotika: Účinná proti většině infekcí.
  • Estrogenová terapie: Může pomoct v případě vaginální atrofie, kterou vyvolala snížená hladina estrogenu. Hormon se do těla doplňuje formou krémů, náplastí nebo tablet.
  • Terapie progestinem: Progestin pomáhá v léčbě hyperplazie endometria, což je ztluštění děložní výstelky. Do těla se aplikuje ve formě pilulek, injekcí, krémů nebo nitroděložního tělíska.

Závažnější příčiny postmenopauzální menstruace může vyřešit chirurgický zákrok.

  • Hysteroskopie: Lékař se do dělohy podívá přes hysteroskop, což je tenká trubice s kamerou a světlem. Jde o diagnostickou, nikoliv léčebnou metodu. Cílem vyšetření je podívat se, zda v děloze nerostou polypy nebo jiné podezřelé výrůstky.
  • Dilatace a kyretáž: Chirurgické odstranění děložní výstelky.
  • Hysterektomie: Odstranění celé dělohy i s děložním čípkem. Zákrok se využívá v případech rakoviny dělohy, přičemž může být pouze částečný nebo úplný v závislosti od rozsahu onemocnění.
  • Sonohysterografie: Lékař naplní dělohu fyziologickým roztokem a pomocí ultrazvuku se podívá na případné abnormality uvnitř.

 

Návrat menstruace po menopauze a často kladené otázky FAQ

Může se menstruace po menopauze opět vrátit?
Není to možné a jakékoliv krvácení po menopauze je příznakem poranění nebo jiného zdravotního stavu. Menstruace se už po menopauze nevrací.
Budu mít po menopauze silnější menstruaci?
Ne. Po lékařem potvrzené menopauze již žádnou menstruaci mít nebudete.

Menopauza ohlašuje konec menstruace a tedy konec reprodukčního období ženského života.

Může se menstruace vrátit během perimenopauzy?
Ano, v době perimenopauzy a tedy v posledním období před nástupem menopauzy se menstruace může vrátit. Fáze perimenopauzy může trvat 4 až 6 let, během kterých je velmi častá nepravidelná menstruace.

Mnohé ženy jsou překvapené, když dostanou menstruaci, přičemž ji neměly i několik měsíců. Ženy si tehdy myslí, že již vstoupily do menopauzy, ale ve skutečnosti byly zatím pouze ve fázi perimenopauzy.

Proč mám menstruaci i přesto, že mi již bylo 55 let?
Ženy s dlouhodobě vysokou hladinou estrogenu vstupují do menopauzy později, než je průměrně běžné.

Tehdy může žena menstruovat i přes vyšší věk, typicky po 52. roce a později.

Mohu po menopauze trpět syndromem PMS?
Ano, je možné, že žena bude pociťovat nepříjemné příznaky PMS i po menopauze. Případné nepohodlí konzultujte s gynekologem.
Mohu po menopauze otěhotnět?
Ne, po nástupu menopauzy již není možné otěhotnět. Menopauza je konec reprodukčního období.

 

Co jsme zjistili o návratu menstruace po menopauze?

  • Menstruace se po menopauze nemůže vrátit a krvácení má jinou příčinu.
  • Pokud by skutečně šlo o menstruační krvácení, znamená, to, že jste ve skutečnosti zatím do menopauzy nevstoupila. Někdy může být menopauza i opožděná.
  • V období posledních několika měsíců až let před nástupem menopauzy jsou různé menstruační komplikace normální. Menstruace může být nepravidelná, příliš silná nebo slabá či dokonce žádná (amenorea).
  • V této době je častou příčinou krvácení infekce, drobné poranění, vaginální atrofie a různé nerakovinné výrůstky. Ve zhruba 10 % případů se může jednat o příznak rakoviny dělohy.
  • Pokud již víte, že jste vstoupila do menopauzy, za podezřelé považujte jakékoliv vaginální krvácení a stav raději hlaste lékaři.

Máte vlastní zkušenost s návratem menstruace po menopauze? Co u vás bylo příčinou postmenopauzálního krvácení a jak se cítíte dnes?

Na vaše zkušenosti jsme v redakci Erekce.cz zvědaví i s ostatními čtenářkami. Napište nám do komentářů pod článkem a rozjeďme diskusi, prosím 🙂 Přeji vám hlavně pevné zdraví ať už s menstruací nebo bez ní.

Proerecta WOMEN koupit

Další články o ženském intimním zdraví a vitalitě - menopauza, klimakterium, PMS, menstruace

MENOPAUZA – jak zpomalit příchod hlavního strašáka každé ženy a co všechno se bude dít, až přijde?
PMS (premenstruační syndrom) – nepříjemné příznaky až u 70 % žen, které lze zmírnit i léčit
KLIMAKTERIUM – příznaky, nástup, léčba a v čem se přesně liší od menopauzy?
PMDD (Premenstruační dysforická porucha) vás změní k nepoznání. Chraňte se.

 

Leave a Reply