Vynechání menstruace: Většinou normální, rizika ale pořád existují

K vynechání menstruace může dojít z mnoha důvodů, přičemž většinou nejde o znepokojivé příčiny. Pokud se jinak cítíte dobře a víte, že nejste těhotná, vynechání dvou nebo tří menstruací po sobě obvykle neznamená nic závažného. Doporučuji vám ale udělat si těhotenský test.

Pokud vám menstruace vynechává 3 až 6 měsíců a pozorujete na sobě i jiné zvláštní a nepříjemné příznaky, je velmi rozumné zajít ke gynekologovi.

U některých dospívajících dívek přichází menstruace později a je to obvykle normální. Pokud vám již ale bylo 14 nebo až 16 let a menstruace se stále nedostavila, opět doporučuji mluvit s gynekologem. Alarmující je i stav, kdy vám nezačnou růst prsa ani pubické (intimní) ochlupení. Zde již mohou být důvody závažnější.

Lékaře kontaktujte také v případě nepravidelných nebo opožděných menstruací nebo pokud krvácíte při sexu, krátce po něm nebo během menopauzy. Takové krvácení již není menstruací a opět jde o případ pro lékaře.

V článku se podíváme na typické příčiny vynechání menstruace a na možnosti léčby tak, aby se vaše menstruace dostala do přirozeného stavu.

vynechání menstruace

 

Normální a přirozené příčiny vynechání menstruace

Menstruace obvykle odzrcadluje to, co se v životě dospívající dívky nebo ženy právě děje. V některých případech je vynechání menstruace zcela přirozené a výpadek lze očekávat.

 

Vynechání menstruace před pubertou

Děvče se do puberty dostává přibližně po 10. roce života. Menstruace typicky přichází rok až dva poté, takže zhruba po 12. roce.

Do té doby mladé děvče menstruaci nemá, takže před pubertou ve skutečnosti nejde o vynechání menstruace, ale o to, že zatím jednoduše „nepřišla“.

 

Vynechání menstruace během těhotenství

Ani během těhotenství nejde o vynechání menstruace v pravém smyslu slova. V těhotenství se menstruace přirozeně zastavuje až do doby, než se dítě nenarodí. Po porodu se menstruace vrací zhruba do 6 až 8 týdnů.

 

Vynechání menstruace během kojení

Ani během kojení žena nemenstruuje tak, jak byla zvyklá. Menstruaci dostanete až poté, co děťátko přestanete kojit. Stav se odborně nazývá laktační amenorea a za určitých podmínek může fungovat jako metoda přirozené antikoncepce bez prášků.

 

Vynechání menstruace po menopauze

V období menopauzy vaječníky přestávají produkovat vajíčka, kvůli čemu žena ztratí menstruaci zcela přirozeně. Menopauza nastupuje průměrně ve věku 51 let. Pokud od poslední menstruace uběhne jeden celý rok, lékař již může vyhlásit, že jste prošla menopauzou.

Je poměrně běžné, že menstruace začne být nepravidelná a „nespolehlivá“ již v období několika měsíců až let před finálním nástupem menopauzy.

BUDE VÁS ZAJÍMAT: Návrat menstruace po menopauze není možný. S krvácením jděte k lékaři.

návrat menstruace po menopauze

 

Vynechání menstruace kvůli antikoncepci

Některé druhy antikoncepce mohou zastavit menstruaci. Nestává se tak u všech žen, ale uživatelky antikoncepce mívají menstruaci velmi slabou nebo žádnou.

Konkrétní druhy ani značky antikoncepčních přípravku nejmenuji záměrně. Zda můžete počítat s vynecháním menstruace se dočtete v příbalovém letáku.

Všechny menstruující ženy důrazně vyzývám, aby se snažily zbavit kouření tabáku i jeho náhrad, nadměrného pití alkoholu a užívání všech drog.

Tyto návykové látky jsou spolehlivými příčinami vynechání až ztráty menstruace. Žijte zdravě, protože pouze tak může zůstat zdravá i vaše menstruace.

 

Rizikové a nenormální příčiny vynechání menstruace

Tyto další příčiny vynechávání menstruace již nejsou běžné a mohou představovat i další zdravotní rizika. Snažte se jim v co největší míře vyhnout a vyléčit se ze všech aktuálních nemocí.

 

Vynechání menstruace kvůli stresu

Stres, zejména ten dlouhodobý (chronický) vyvolává v těle hormonální nerovnováhu. Průběh menstruace je přitom ale naprosto závislý od správné hladiny hormonů.

Hormony, které se uvolňují z mozku, ovlivňují další hormony, které se uvolnily z vaječníků a ty pak spouštějí a zastavují menstruaci. Stres může tento přirozený proces přerušit dočasně nebo i trvale.

V tomto případě se snažte zbavit a vyhýbat všem stresujícím vlivům (meditace, odpočinek, koníčky a zdravá životospráva). Po nějakém čase by se měla normální menstruace znovu obnovit.

DOPLNĚK PRO NAVOZENÍ HORMONÁLNÍ ROVNOVÁHY:

České kapsle Proerecta WOMEN s obsahem Drmku obecného, Macy peruánské, Ženšenu pravého, vitamínů a minerálů optimalizují hladiny estrogenu, progesteronu, folikulostimulačního a luteinizačního hormonu, které řídí menstruační cyklus.

Pokud je vaše vynechávající menstruace způsobená právě nerovnováhou hormonů, podpořte jejich správnou produkci a dostaňte svou menstruaci do pravidelného rytmu.

Proerecta WOMEN

Klikněte na tlačítko a čtěte o všech účincích kapslí WOMEN přímo na e-shopu Proerecta.cz. Případnou objednávku vám obchod doručí diskrétně do 48 hodin. Ihned tak můžete cíleně podpořit hormonální rovnováhu a opět získat pravidelné menstruace.

 

Nízká tělesná hmotnost a podváha

Příliš nízká tělesná hmotnost až podváha s BMI pod 19 bodů může ovlivnit hormonální rovnováhu zejména snížením hladiny estrogenu. Nedostatek estrogenu narušuje pravidelnost menstruace a může vést k jejímu vynechání.

Kromě toho může snížené až nedostatečné množství tělesného tuku snížit produkci hormonů nezbytných pro správnou funkci celé reprodukční soustavy. Typickým důsledkem je amenorea a tedy ztráta menstruace delší než 3 po sobě následující měsíce. Je potřeba kontaktovat gynekologa a hlavně začít jíst vydatně, dostatečně a se žádným sportem to příliš nepřehánět.

Vynecháním menstruace velmi často trpí vrcholové sportovkyně, které nedovedou odhadnout vhodnou a zvládnutelnou míru fyzického výkonu. Pamatujte, že všeho moc škodí a to i fyzické zátěže.

 

Syndrom polycystických vaječníků PCOS

Syndrom PCOS postihuje až 13 % žen v plodném věku. Kvůli polycystickým vaječníkům mají postižené ženy menstruaci pouze velmi vzácně nebo ji nedostávají vůbec.

Ženy se syndromem PCOS mají i mnohé další negativní příznaky jako přibírání na váze, časté změny nálad, vznik akné a dokonce růst nežádoucího tělesného ochlupení (lékařsky hirsutismus).

MĚJTE PŘEHLED: PCOS (syndrom polycystických vaječníků): Podrobně o léčbě, příznacích a příčinách syndromu.

PCOS, syndrom polycystických ovarií (vaječníků)

 

Hormonální nerovnováha

Existují různé zdravotní komplikace, kterých důsledkem je ženská hormonální nerovnováha. Který hormon vám schází nebo naopak přebývá sama bohužel nezjistíte.

Proto je vždy vhodné zmínit zájem o krevní testy pro měření hormonů u praktického lékaře nebo na gynekologické prohlídce. Až když lékař zjistí, co nerovnováhu hormonů způsobuje, může doporučit kroky, jak stav vyléčit a úspěšně dostat hormony zpátky do rovnováhy.

Toto byly pouze některé z běžných příčin vzniku hormonální nerovnováhy. Opakuji, že vaši konkrétní příčinu i hladinu hormonů musí vždy posoudit lékař.

MĚJTE PŘEHLED: Hormonální nerovnováha u žen: Příčiny, projevy, negativa, metody léčby a optimalizace.

hormonální nerovnováha u žen

 

Vrozené genetické poruchy

Geny a s nimi bohužel i genetické poruchy dědíme po svých rodičích. Většina postižených žen kvůli genetice nezačne menstruovat vůbec. Tehdy odborně mluvíme o primární amenoree a tedy o menstruaci, která ve skutečnosti nikdy nezačala, přičemž by postižená měla být vzhledem ke svému věku v plodném období.

Jednou z těchto genetických poruch je třeba Turnerův syndrom. Postižené ženy mají závažný nedostatek nebo dokonce žádné pohlavní chromozomy. Kvůli syndromu se tak postiženým nedostatečně vyvíjejí vaječníky, které nedostatečně produkují hormony. Jak jsem již psala, vynechání menstruace je typickým důsledkem hormonální nerovnováhy.

Další vrozené příčiny mohou vést k abnormalitám a deformacím ženské reprodukční soustavy, která tak logicky nefunguje správně a vynechání menstruace je pouze jedním z mnoha negativních dopadů.

Viditelné vady a deformity zjistí lékař již při narození. Pokud ale máte na některý z těchto problémů podezření, opět vás mohu doporučit pouze do ordinace praktického lékaře.

 

Předčasná menopauza

K menopauze a tedy přirozenému zastavení menstruace a konci plodného období typicky dochází po 51. roku. Pokud se ovšem menopauza zastaví někdy kolem 45 let nebo ještě dříve, odborně již mluvíme o předčasné menopauze.

Pod odkazem najdete podrobný článek o předčasné menopauze a příčinách vzniku. Jelikož ale již jde o menopauzu, vynechání resp. zastavení menstruace je jejím normálním důsledkem a to i když přijde o řadu let dříve.

 

Některé léčebné metody

Žena si během života projde mnoha různými léčebnými terapiemi. Z nich mnohé mohou pozměňovat frekvence menstruací. Vynechání menstruace mohou způsobit i léky proti nemocem, které s menstruací zdánlivě vůbec nijak nesouvisejí.

Antidepresiva, antipsychotika, léky na epilepsii, hormonální léky nebo onkologické léky a mnohé další skupiny mohou za vynechání menstruace. Pokud nějaké léky užíváte, podívejte se, zda potíže s menstruací nezmiňují ve vedlejších účincích. Pokud ano, informujte lékaře, který vám je předepsal. Pouze on může změnit dávku nebo vyměnit lék za jiný.

Za vynechání menstruace mohou i některé chirurgické zákroky. Menstruaci již určitě nebudete mít po hystertektomii a tedy odstranění dělohy. Menstruační krev totiž pochází právě z dělohy, a pokud bude děloha odstraněna, k menstruaci dále nemůže docházet.

Menstruaci může zastavit i zákrok na endometriu (děložní výstelce) a to dokonce i ten, jehož cílem je zastavení příliš silné menstruace. V tomto případě se může menstruace vrátit, ale není to zaručené.

Vaječníky může poškodit i chemoterapie nebo radioterapie. Kvůli poškození může (ale nemusí!!) dojít k vynechání menstruace.

Vždy diskutujte s každým lékařem, který vás bude jakkoliv léčit. Vynechání ani ztráta menstruace v těchto případech není normální, takže vám dovede poradit pouze ošetřující lékař.

 

Jaké zdravotní komplikace může vyvolat vynechání menstruace?

Krátkodobé vynechání několika menstruací a tedy období několika měsíců by nemělo způsobit žádné závažnější zdravotní problémy.

Jelikož ale některé z příčin jsou rizikové, pokud by je lékař včas neodhalil, mohly by se dále rozvíjet a napáchat na zdraví větší škody.

  • Ztluštění děložní sliznice: Zvýšená hladina estrogenu může vést ke ztluštění děložní sliznice (lékařsky hyperplazie endometria). Tento nežádoucí stav dále zvyšuje riziko vzniku rakoviny dělohy.
  • Neplodnost: Žena, která nemenstruuje obvykle ani neovuluje, a tedy neprodukuje a neuvolňuje vajíčka. V takovém případě by žena nemohla spontánně otěhotnět.
  • Osteoporóza (řídnutí kostí): Dlouhodobě snížená hladina estrogenu může oslabovat pevnost a hustotu kostí. Ty jsou pak náchylnější na vznik zlomenin. Osteoporóza je mimo jiné velmi častým problémem žen v menopauze a to ze stejného důvodu kvůli sníženému estrogenu.
  • Nemoci srdce: Snížený estrogen zvyšuje riziko vzniku nemocí srdce. Pokud žena trpí i syndromem PCOS, hrozí jí vyšší riziko cukrovky, zvýšeného krevního tlaku a zvýšeného cholesterolu. V těchto případech je zvlášť důležitá zdravá strava. Správný jídelníček doporučí lékař.

 

Kdy mi přestane menstruace vynechávat po vysazení antikoncepce?

Pokud jste zvyklá užívat antikoncepční pilulky nebo nějaký druh antikoncepčních injekcí, menstruace se vrátí až za několik měsíců, v některých případech až za několik let. Organismu zabere vždy nějakou dobu, než naplno zareaguje na změny.

Určitě nečekejte, že se menstruace objeví hned první měsíc po vysazení antikoncepce. Pokud by se menstruace nevrátila podezřele dlouho, stav opět hlaste lékaři.

 

Co mám dělat, pokud jsem zatím vůbec nezačala menstruovat?

Pokud jste menstruovat nezačala, menstruace vám nevynechává, ale nedostavila se vůbec. Každá dívka začíná menstruovat v jiném věku, velmi obecně je to ale někdy mezi 12 až 13 lety.

Typicky se může stát, že vaše spolužačky již „hrdě“ menstruují a vaše menstruace pořád nikde. Obvykle jde pouze o krátké zpoždění, takže pokud vám ještě nebylo 14 let, zatím se ještě neznepokojujte.

Gynekologa, praktického lékaře nebo aspoň svojí maminku informujte, pokud:

  • je vám již přes 16 let, ale zatím jste menstruaci nikdy neměla,
  • je vám přes 14 let, ale zatím vám vůbec nezačala růst prsa ani intimní ochlupení a pořád jste nedostala menstruaci,
  • každý měsíc pociťujete bolesti a křeče v břiše, ale nevšimla jste si žádného krvácení,
  • jste si ve spodní části bříška nahmatala bulku nebo jiný neobvyklý útvar,
  • jste měla nechráněný sex bez kondomu či jiné antikoncepce (pozor, tehdy byste již mohla být těhotná a je velmi vhodné udělat si těhotenský test),
  • jste výrazně zhubla a to pokud znáte důvod hubnutí nebo ne,
  • se necítíte dobře a zdá se vám, že je s vámi zdravotně něco v nepořádku.

 

Má smysl kvůli vynechání menstruace zajít za lékařem?

Určitě ano, zvlášť pokud vám menstruace vynechává déle než 3 měsíce nebo jste starší 14 let a zatím jste menstruaci vůbec nedostala. Většinou nejde o nic rizikového, ale s jistotou to potvrdí až lékař.

Pokud existuje šance, že byste mohla být těhotná, určitě si udělejte test (těhotenský test si diskrétně a pohodlně objednáte z on-line lékárny Pilulka.cz pod tímto odkazem). Vzpomeňte si, zda jste neměla nechráněný sex nebo se nějakým způsobem neotřela o zbytky ejakulátu.

K lékaři (gynekolog, praktik) je velmi rozumné zajít, pokud:

  • jste pokaždé měla pravidelnou menstruaci a nyní se neobjevila déle než 3 měsíce,
  • jste doposud měla nepravidelnou menstruaci a nyní se neobjevila 6 až 9 měsíců,
  • máte podezření, že jste těhotná,
  • si přejete, abyste otěhotněla,
  • máte návaly horka, noční pocení, silné únavy a časté změny nálady, přičemž nejste starší 45 let (zde může jít o příznak předčasné menopauzy),
  • jste rychle a výrazně zhubla a máte hodnotu BMI 19 nebo méně (podváha),
  • produkujete mateřské mléko, přičemž nejste těhotná ani jste zatím nerodila (galaktorea),
  • máte jiné zdravotní komplikace, typicky bolesti hlavy, změny vidění, náhlý úbytek nebo nárůst váhy,
  • se vám menstruace nevrátila ani po půl roce vysazení antikoncepčních pilulek nebo 1 celý rok po poslední antikoncepční injekci,
  • máte jakékoliv další obavy o svou menstruaci a zdravotní stav.

 

Jak mě bude lékař při vynechání menstruace vyšetřovat?

Lékař s vámi nejdříve povede otevřený rozhovor, takže mu upřímně odpovězte na všechny dotazy.

Následně provede hmatové vyšetření bříška. Dále může vyšetřovat cokoliv uzná za vhodné. Třeba nadměrné ochlupení nebo nápadná boule na krku může být příznakem hormonální nerovnováhy nebo zhoršené funkce štítné žlázy a tak dále. Zajímat se může i o to, jak to u vás vypadá zevnitř.

Následně lékař určí, zda potřebujete další vyšetření a testy. Typicky vás bude čekat:

  • těhotenský test, který se obvykle kontroluje ze vzorky moči,
  • krevní test, který zjistí hormonální hladiny případně genetické anomálie,
  • ultrazvukové vyšetření pro kontrolu vašich vnitřních orgánů,
  • a další speciální testy, které lékař potřebuje provést.

 

Léčba vynechání menstruace

Jakákoliv léčba musí vždy záviset na příčině vynechávání menstruace. Jak jste již jistě pochopila z článku, většina příčin nevyžaduje specifickou léčbu a postižená si vystačí s úpravou životosprávy.

Pokud lékař najde závažnější příčinu vaší nespolehlivé menstruace, vždy poslechněte jeho doporučení. Lékař s vámi bude vždy jednat podle svého nejlepšího svědomí.

NEZAPOMEŇTE: Pokud bylo vynechání menstruace důsledkem hormonální nerovnováhy, díky českým rostlinným kapslím Proerecta WOMEN můžete hladinu cíleně optimalizovat.

Proerecta WOMEN koupit

Máte vlastní zkušenost s vynecháním menstruace? Co přesně bylo příčinou, jak jste si pomohla a jak se cítíte dnes?

Na vaše zkušenosti jsme v redakci Erekce.cz zvědaví i s ostatními čtenářkami. Napište nám do komentářů pod článkem, prosím a rozjeďme diskusi 🙂 Přeji vám pevné zdraví a menstruaci, která nevynechává.

 

Další články o ženském intimním zdraví a vitalitě - menopauza, klimakterium, PMS, menstruace

MENOPAUZA – jak zpomalit příchod hlavního strašáka každé ženy a co všechno se bude dít, až přijde?
PMS (premenstruační syndrom) – nepříjemné příznaky až u 70 % žen, které lze zmírnit i léčit
KLIMAKTERIUM – příznaky, nástup, léčba a v čem se přesně liší od menopauzy?
PMDD (Premenstruační dysforická porucha) vás změní k nepoznání. Chraňte se.

 

Leave a Reply