Sex a nachlazení, chřipka: Dobrý nápad nebo jste zbytečně nedočkaví?

Možná vás během nachlazení nebo chřipky napadlo, že sex může být dobrou aktivitou, kterou si vyplnit neschopenku nebo že vám posilní imunitu a rychleji se uzdravíte. To však není až tak úplně pravda, i když sex má jisté pozitivní účinky na zdraví.

Sex podporuje produkci a uvolňování endorfinů, které sice dovedou ulevit od příznaků nachlazení, bohužel pouze krátkodobě. Příznaky se po sexu velmi rychle vrátí.

Sex nemá v moci vyléčit vás z chřipky ani nachlazení, zároveň vám nepomůže zkrátit dobu léčby. Nepomůže ani s jinými respiračními onemocněními ani infekcemi dýchacích cest. Sex zvyšuje pouze pravděpodobnost, že své onemocnění přenesete na své partnery.

V článku jmenuji rizika sexu během respiračních onemocnění a co vše je potřeba zvážit pro bezpečnost obou partnerů.

sex a nachlazení, chřipka

MOHU MÍT SEX BĚHEM NACHLAZENÍ A CHŘIPKY?

Můžete, ale není to vůbec rozumné:

  • Jste nakažliví, takže se nemoc rychle přenese na zdravého partnera.
  • Rychleji se dehydratujete, přitom právě během nachlazení byste měli zůstat dostatečně hydratovaní.
  • Sex vám zvedne teplotu, takže pokud máte horečku, budete se cítit ještě nepříjemněji a vyčerpaněji.
  • Během nachlazení imunitní systém  tvrdě pracuje, aby vás chránil. Sex ale imunitní systém zatěžuje, takže kvůli sexu můžete prodloužit proces zotavování.
  • Můžete dokonce ještě více nastydnout a zhoršit si všechny příznaky.

 

Budu se po sexu cítit lépe, když jsem nemocný?

Neexistuje žádný vědecký ani lékařský důkaz o tom, že by sex vyléčil nebo jakkoliv zlepšil příznaky nachlazení, respiračních nemocí a infekcí nebo jakkoliv zkrátil dobu jejich léčby.

Za jediný benefit sexu či masturbace během nachlazení lze považovat zvýšené uvolňování endorfinů, které mohou poskytnout krátkodobou úlevu. Endorfiny mohou zlepšit i náladu, opět ale pouze dočasně a velmi krátce. I díky nim se po sexu cítíme tak příjemně.

Zvýšená hormonální aktivita během sexu může dočasně uvolnit ucpaný nos. Zvýšená hladina adrenalinu stahuje krevní cév a to se projevuje úlevou od zanícené a podrážděné sliznice nosu. Slabší prokrvení dutin pomáhá lépe dýchat a snížit produkci hlenů. Jde však o pouze krátkodobý účinek a problematické dýchání se zahleněním za po několika desítkách minut vrátí.

Sex může podpořit relaxaci, takže vám může pomoct lépe spát a urychlit zotavení. Není to ale žádná lékařská rada a podporu relaxace zmiňuji pouze jako drobnou výhodu. Sex v nachlazení má pořád více rizik a negativ.

Někdo by myslel, že díky sexu a zvýšené fyzické aktivitě nachlazení „vypotí“. Díky sexu se na krátkou dobu můžete cítit lépe a nepříjemné příznaky dokonce úplně potlačíte. Bohužel ale neexistuje ani důkaz o tom, že by vám silnější pocení pomohlo významně snížit příznaky a vyzdravět.

Sex během nachlazení přináší zdravotní rizika pro vás i pro partnera. Zdůrazňuji, že se sexem je velmi rozumné počkat, než nebudete plně uzdraveni. A pokud by se zdravý partner sexu dožadoval, pořád si může vystačit s masturbací nebo erotickými pomůckami.

RAČTE SI VYBRAT: Nejlepší sexuální hračky pro něj a pro ni. Nemocný partner se může v klidu léčit a vy si zatím naplníte své sexuální potřeby dle libosti 🙂

 

Rizika sexu během nachlazení

Souložit během nachlazení důrazně nedoporučuji. Většina respiračních infekcí se přenáší slinami a kapičkami, které kolem sebe šíříme, když jsme nemocní. Kvůli tomu jsou extrémně nakažlivé a to zvlášť během sexu, kdy si tělní tekutiny předáváme zcela dobrovolně. Líbání, cucání a žužlání i pouhé dýchání a jakýkoliv blízký kontakt může infekci přenést.

Možná se ptáte, zda jste skutečně nakažliví nebo „pouze“ nachlazení. Pokud pociťujete příznaky infekce jako horečka, téměř určitě jste nakažliví i pro ostatní. Horečka vyvolává únavu a nepříjemné pocity, takže v nemoci se vám pravděpodobně ani nebude chtít do sexu pouštět. A pokud náhodou ano, pamatujte, že rizika významně převažují přínosy a je lepší se sexem počkat.

Zde zmíním i donedávna závažné případy nakažení Covidem 19 nebo pořád přítomné chřipkové epidemie. Lékaři doporučují vyhýbat se fyzické aktivitě. Jelikož sex patří mezi fyzicky středně náročné aktivity, nedoporučuje se ani on. Vydržte, než se neztratí všechny negativní příznaky onemocnění a k sexu se vraťte až potom. To, že jste zdraví, si nechte určitě potvrdit u praktického lékaře.

Možná jste na internetu narazili na informaci, že ejakulát a tedy sperma může díky antioxidantům pomáhat v boji proti nachlazení. Teoreticky tedy lze připustit, že vystavování se, potažmo konzumace ejakulátu by v určité míře mohla přispět k silnější imunitě a v boji proti zánětům. Konzumaci ejakulátu ani mazání si jej na pokožku ale lékaři jako prevenci či léčbu nachlazení nedoporučují ani neuznávají. Snažte se uzdravit a sex si nechte až na „zdravé“ společné okamžiky.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT: Covid-19, erekce a sexuální zdraví. Všechna aktuálně dostupná fakta.

Covid-19 a sexuální zdraví

 

Jak poznám, že jsem během nemoci nakažlivý?

Míra nakažlivosti a celková doba, během které můžete být nakažliví, se liší podle konkrétní respirační nemoci. U méně závažných onemocnění se bakterie šíří pouze během několika prvních dnů s příznaky. U jiných nemocí se bakterie šíří po celou dobu, po kterou přetrvávají i příznaky.

Při sexu v nachlazení berte ohled na zdraví svého partnera

Jistě chápete, že si partner chce udržet zdraví i pokud máte během nemoci chuť na sex. Měli byste mu samozřejmě vyhovět. I pokud se u vás zatím neprojevily příznaky, měli byste partnera upozornit, že jste pravděpodobně nemocní a sexu se nedožadovat.

Možná jsou vaše příznaky slabé, to ale neznamená, že budou stejně slabé i u partnera. Pokud má slabší imunitu, je v rizikové skupině pro nakažení. Stejně tak pokud má imunitu silnou. Žádný sex, ať už je pro vás jakkoliv uspokojivý, nestojí za to, abyste byli nemocní oba.

Sex může některé stavy dokonce zhoršovat. Když jste nemocní, vždy uděláte nejlépe, když se poradíte s lékařem, který vám nemoc diagnostikoval. Léčba je vždy prvořadá a na sex zbude dostatek času, až se uzdravíte.

 

Bezpečnostní zásady při sexu v nachlazení

Pokud už to kvůli nedostatku sexu a sexuální frustraci nevydržíte a na partnera doslova „vyskočíte“, snažte se dodržovat tyto zásady, abyste se co nejméně ohrozili:

  • S partnerem komunikujte: Svěřte se mu se svými příznaky i obavami. Ujistěte se, že si je vědomý všech rizik a určitě je neskrývejte.
  • Vyhněte se líbání a přílišné blízkosti obličejů: Čím blíže od sebou budou vaše hlavy, ústa a nosy, o to vyšší je riziko nakažení. Vyzkoušejte sexuální polohy, kde budou vaše hlavy co nejvíc od sebe, třeba polohu zezadu na pejska. Pár vhodných poloh najdete i v článku Kámasútra: 51 poloh zvládnutelných pro oba.
  • Dodržujte hygienu: Před sexem i hned po něm si důkladně umyjte ruce a genitálie, ideálně se jděte oba samostatně osprchovat.
  • Používejte ochranu: Jakákoliv bariéra navíc vás lépe ochrání před přenosem bakterií a virů. Kondomy samozřejmě neposkytnou plnou ochranu, mohou ale o něco málo snížit riziko přenosu.
  • V nemoci raději neprovozujte orální sex: S ucpaným nosem nemůžete dýchat a s ústy plnými genitálu byste se nenadechli.
  • Souložte ve sprše nebo ve vaně: Horká tekoucí voda s párou může zničit škodlivé bakterie, vlhký vzduch vám zároveň může zmírnit kašel.
  • Spolehněte se na své pocity: Přemýšlejte, jak se cítíte během sexu a bezprostředně po něm. Pokud si všimnete jakéhokoliv nepohodlí nebo zhoršení příznaků nachlazení, ve vlastním zájmu se sexem přestaňte a upřednostněte odpočinek.

 

Sex během nachlazení a často kladené otázky FAQ

Pomůže mi nějak sex s nachlazením?
Ideální je vyhnout se sexu do doby, než se plně neuzdravíte. Různé nemoci jsou různě nakažlivé a přesně proto je vhodné počkat do vyléčení. Ideálně také zůstaňte doma, zajděte k praktickému lékaři a nechte si vypsat neschopenku.
Kdy se po rýmě nebo chřipce můžeme s partnerem aspoň líbat?
Vážnější příznaky většiny chřipkových virů odezní do 5 až 10 dnů. Nemocní mohou ale virus šířit i několik týdnů po vymizení příznaků. Ideální je zajít za praktickým lékařem, který vám potvrdí, že jste již zdraví.
Nastydnu při sexu od nemocného partnera?
Ano, je velmi pravděpodobné, že při sexu s nemocným onemocníte taktéž. Stačí se pouze vyskytovat blízko nemocného a nakazit se můžete i bez sexu.

Pokud je partner nemocný, počkejte, než se neuzdraví a snažte se v bytě častěji uklízet a desinfikovat.

Jak dlouho je nachlazení nakažlivé?
Pokud jde o pouhé nachlazení, po 7 dnech by zpravidla nemělo být nakažlivé.

Závažnější typy chřipky mohou vyžadovat delší léčení, tehdy vás ale upozorní ošetřující lékař.

Jak je možné, že se ode mně partner nikdy nenakazil?
Někteří lidé mají silnější imunitu, případně se s konkrétním virem již někdy setkali a tělo si na něj imunitu již vybudovalo. Nelze se na to ale nikdy spoléhat, proto pokud jste nemocní, své partnery informujte a nenuťte je do sexu s vámi, než se neuzdravíte.
Mohu se nakazit chřipkou přenosem přes tělní tekutiny?
Některé chřipkové viry se šíří výměnou tělních tekutin. Některé se šíří velmi rychle i pouhým podáním rukou nebo po použití stejného ručníku.

Jelikož sami nemůžete vědět, kterým virem přesně trpíte, doporučuji vám zaměřit se na vyléčení a se sexem pár dnů počkat.

Je snadné nakazit se chřipkou?
Ano, chřipka se šíří velmi snadno. Když nemocný kýchá, kašle nebo pouze mluví, bakterie se šíří až do vzdálenosti 2 metrů. Nebezpečné je také chytání předmětů, kterých se nemocný dotkl.
Mohu s nemocným spát ve stejné posteli?
Pokud je to možné, spěte v jiné místnosti nebo aspoň v jiné posteli nebo na gauči. Čím blíže a čím déle budete postiženému, o to vyšší je riziko, že nastydnete také.
Mohu poskytnout nachlazenému aspoň orální sex nebo masturbaci?
Orální ani manuální stimulace významně nezvyšuje riziko přenosu nákazy. Bohužel riziko, že se nakazíte také, se nikdy nerovná nule.

 

Co jsme zjistili o sexu během nachlazení a chřipky?

  • Kvůli vysokému riziku přenosu nemoci není sex ani jiné intimní aktivity vhodný.
  • Až nastydnete oba, sexu se nedočkáte ještě déle.
  • Sex zvyšuje hladinu endorfinů, které mohou dočasně ulevit od příznaků nachlazení, jde však pouze o krátkodobou úlevu a příznaky se rychle vrátí.
  • Při horečce není vhodná žádná těžší fyzická aktivita včetně sexu.
  • Ideální je vždy vydržet, než se neuzdravíte a zmizí všechny příznaky nachlazení.

Máte vlastní zkušenost se sexem během nachlazení? Praktikujete jej nebo vždy počkáte, než se uzdravíte?

Věřím, že všichni zodpovědně čekáte. Vaše názory zajímají nás v redakci Erekce.cz i naše čtenáře. Své komentáře zanechte pod článkem. Děkuji vám za ně a přeji hlavně pevné zdraví a dobrý sex, až se uzdravíte 🙂

 

Další oblíbené sexuální polohy a praktiky

KÁMASÚTRA - 51 poloh zvládnutelných pro oba
PODVÁZÁNÍ VARLAT za účelem potěšení, silnější erekce a intenzivního prožitku
TANTRA MASÁŽ - Dá se naučit, ale v salonu si ji vychutnáte mnohem lépe
FISTING - 12 delikátních tipů pro otrlejší milence
SEX V AUTĚ – 14 skvělých poloh
SEX SE ZVÍŘATY - Proč je tabu a jak na něj hledí zákon?
SEX VE STOJE – naučte se „ustát“ dobrou soulož
SEX ZEZADU – 8 poloh pro nejlepší dosah na prsa, klitoris a análek

erekce_cz na facebooku

 

Leave a Reply